"Dragonul de Qijiang", o noua specie de dinozaur, cu un gat foarte lung, descoperita in China. Cum arata misterioasa creatura

Ultima actualizare: 02-02-2015 07:09
dragon China

O noua specie de dinozaur, cu un gat foarte lung, numita Qijianglong guokr sau "dragonul de Qijiang", a fost descoperita in China, potrivit huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Gatul acestei noi specii de dinozaur are o lungime de aproape jumatate din cea totala a corpului acestui animal stravechi, care masoara circa 15 metri.

Cercetatorii cred ca acest animal a trait in Asia in urma cu circa 160 de milioane de ani, in perioada Jurasicului tarziu, din era Mezozoica. Noua specie a fost identificata pe baza craniului si a unor vertebre fosilizate care au fost descoperite in anul 2006 de muncitorii de pe un santier din apropierea orasului Quiang, din sudul Chinei.

"Daca va imaginati un animal a carui lungime este data, pe jumatate, doar de gatul sau, puteti intelege ca evolutia este capabila de lucruri extraordinare", a declarat Tetsuto Miyashita, doctorand la Universitatea Alberta din Canada si membru al echipei de cercetatori care au identificat dinozaurul.

"Dragonul de Qijiang arata ca dinozaurii cu gat lung au evoluat in moduri unice in Asia in perioada Jurasicului. Ceva foarte special se intampla in acea perioada pe acest continent", au spus cercetatorii.

Paleontologii cred ca dragonul de Qijiang apartine familiei mamenchisauridae, o familie de dinozauri caracterizata de lungimea foarte mare a gatului. Dar, spre deosebire de ceilalti membri ai acestei familii, acest dinozaur avea vertebre goale pe interior si foarte apropiate una de alta, astfel incat gatul dragpnului ar fi fost la fel de rigid ca bratul unei macarale de constructii.

Un articol care detaliaza descoperirea si identificarea noii specii de dinozaur a fost publicata online, pe 26 ianuarie, in Journal of Vertebrate Paleontology.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO