Cum ar putea salva vieti seringa care se coloreaza in rosu atunci cand e folosita

03-09-2013 17:21

seringa rosie

Un britanic sustine ca poate salva vieti cu seringa pe care a inventat-o. Aceasta se coloreaza in rosu pentru a arata ca a fost deja folosita, scrie BBC.

Seringa ce se nuanteaza in culoarea rosie dupa utilizare, este inventia lui David Swann, de la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie. Aceasta descoperire a fost nominalizata la Premiile INDEX, care cauta in fiecare an inventii ce pot solutiona probleme globale.

"1,3 milioane de oameni mor anual din cauza practicilor in care sunt utilizate seringi de provenienta nesigura", afirma David Swann, bazandu-se pe date oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In India, gunoierii cauta prin deseuri seringi utilizate pe care le curata si apoi le vand spitalelor. Astfel, jumatate din injectiile efectuate sunt extrem de periculoase si pot cauza imbolnavirea cu HIV sau alte boli periculoase.

O mica modificare in procesul de productie al seringilor ar putea reduce dramatic aceste cifre si ar putea salva milioane de vieti.

Modelul propus de Swann, numit Seringa ABC, este impregnat cu o cerneala, care este sensibila la dioxid de carbon. Seringa este sigilata astfel incat ramane transparenta pana la utilizare. La ruperea sigiliului si contactul cu aerul, seringa incepe sa se coloreze in rosu, alertand oamenii despre faptul ca aceasta ar fi fost utilizata deja.

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO