3.000 de ani vechime si o greutate de 5 tone. Istoricii inca nu stiu la ce foloseau aceste vestigii

Ultima actualizare: 13-09-2012 13:48
statui hitite, lei

Cele doua sculpturi descoperite in Turcia cantaresc fiecare cate 5 tone si au o vechime de peste 3.000 de ani. Arheologii inca nu stiu care era scopul acestor monumente impresionante.

Cele doua statui in marime reala infatiseaza doi lei. Desi inca nu stiu care era menirea lor, arheologii cred ca acestea urmau sa faca parte dintr-un momument mai mare, dedicat unui izvor sacru.

Sculpturile au fost realizate de civilizatia hitita, in perioada 1.400-.1200 i.Hr., cand leii asiatici traiau inca in aceasta regiune deluroasa din Turcia.

Cele doua statui sunt realizate in stiluri artistice diferite, prin urmare au fost realizate de doi sculptori, sustin istoricii.

Din pacate, ambii lei au fost distrusi cu dinamita, oamenii din regiune banuind ca in interiorul lor s-ar afla comori ascunse.

Acest mod de a jefui vestigiile antice este o problema des intalnita in Turcia, declara Geoffrey Summers, de la Universitatea Tehnica Orientul Mijlociu.

Alaturi de aceste statui, arheologii au gasit si un bazin mare din piatra, cu un diametru de 2 metri.

In cultura hitita, apa era considerata scara si era folosita in ritualuri de purificare spirituala.

In apropiere se afla mai multe izvoare, care existau si in Antichitate, ceea ce i-a facut pe istorici sa se gandeasca la un monument dedicat apei, scrie Live Science.

(Sursa foto: American Journal of Archaeology)

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO