Mingile de la Cupa Mondiala. De la Tango la Jabulani

14-06-2010 00:00


Telstar 1970

Fiecare editie a Cupei Mondiale a avut o minge a ei, emblematica. De la celebra Tango, pe care o desenau toti copiii romani, pana la cea care l-a pacalit si pe Lobont, Jabulani.

1970 – Telstar
Prima minge oficiala pentru un turneu final al Cupei Mondiale a fost Telstar ("Vedeta de Televiziune"), la competitia din 1970, din Mexic. Formata din 22 de bucati de piele alba si 12 negre, ramane si astazi cel mai cunosut model. Iar designerii l-au ales intrucat televizoarele de atunci erau in mare parte alb-negru.

1974 Telstar si Durstar
In 1974, la Cupa Mondiala din Germania, Telstar a revenit pe stadioanele din Germania, alaturi de Chile Durlast. Aceasta din urma, de culoare alba, a fost  creata dupa un model folosit la editia din 1962 a Cupei Mondiale din Chile.

1978 Tango Argentina
Cupa Mondiala din Argentina a avut ca minge oficiala modelul Tango. Designul special a fost apoi pastrat pentru alte cinci turnee finale de Cupa Mondiala. Mai mult, modelul a fost folosit si la Jocurilor Olimpice, si la Campionatul European.

1982 Tango Espana
Mingea oficiala pentru turneul final din Spania a fost o "revolutie". Pe langa bucatile de piele si cusaturi, designerii au folosit si mici portiuni de cauciuc, care nu permiteau infiltrarea apei. Dar pentru ca respectivul cauciuc se uza foarte repede, mingile erau schimbate in timpul partidei. Tango Espana a fost ultima facuta din piele.

1986 – Azteca
A fost prima minge oficiala de la un turneu final care era realizata diun poliuretan, pentru a rezista si pe ploaie. A fost balonul cu care Maradona a ajuns la apogeul carierei sale.

1990 – Etrusco
Hagi si compania au remizat impotriva Argentinei si au invins URSS cu ajutorul lui Etrusco. Mingea era fabricata doar din fibre sintetice si a fost un omagiu adus culturii etrusce. Pe fiecare din cele trei triunghiuri Tango se afla o emblema cu trei capete de leu.

1994 Questra
Este mingea de care se leaga cele mai mari performante ale fotbalului romanesc, sferturile de finala de la World Cup 1994 si balonul care a scos milioane de romani in strada. Era acoperit cu un strat de spuma poliuretanica, iar acest invelis special il facea mult mai rapid la suturi si mult mai moale pentru jucatorul care il lovea. A fost fabricata in Franta si testata luni intregi la echipe de amatori si profesionisti din aceasta tara, dar si din SUA si Germania.

1998 Tricolor
Mingea a fost un omagiu adus drapelului francez si a preluat culorile rosu, alb si albastru. Era primul balon care se desprindea de clasicele culori alb si negru. Era totodata un nou succes al inginerilor care facusera mingea mult mai rapida decat precedentul balon de Cupa Mondiala.

2002 Fevernova
Mingea oficiala de la Cupa Mondiala din Coreea de Sud si Japonia a fost prima care s-a desprins de clasicul design al mingilor Tango. Designul simboliza un shuraken japonez, ca recunoastere a eforturilor facute de cele doua state asiatice pentru a organiza Cupa Mondiala. Era un balon facut special sa reziste la orice fel de duritati din partea unor jucatori neexperimentati, dar totodata unul destinat special jucatorilor tehnici, care ii puteau imprima mult mai mult efect. Portarii s-au plans ca era prea usoara: avea 435 de grame.

2006 Teamgeist
La editia germana, fiecare meci a avut o minge personalizata, celebra Team Geist, Spirit de Echipa. Pentru finala a fost scos un balon de culoare aurie, in doar 1600 de exemplare. A fost prezentat oficial de Franz Beckenbauer si face chiar si acum deliciul jucatorilor de fotbal: se comporta excelent pe ploaie.

2010 Jabulani
Numele inseamna Sarbatoare in limba isizulu si este cosmarul portarilor care se plang ca este mult prea rapida. Nu intamplator, la Jabulani sunt folosite 11 culori diferite. Sunt 11 jucatori intr-o echipa, sunt 11 limbi oficiale si 11 comunitati distincte, oficial recunoscute in Africa de Sud.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO