De azi, timp de o luna, Planeta respira fotbal. Incepe Cupa Mondiala

Dată publicare: 11-06-2010 00:00
Dată actualizare: 10-10-2012 00:01


Shakira, la Campionatul Mondiaf de Fotbal

Pentru prima oara, Cupa Mondiala este gazduita de Africa, iar o planeta intreaga va privi spre stadioanele din Praetoria si Johannesburg.

Deschiderea a fost data neoficial, de joi seara, cu un concert care a reunit stauri de prima marime: de la Shakira la Black Eye Peas, Alicia Keys si Juanes. “Aceasta este adevarata lovitura de incepere. Fotbalul uneste oamenii", a spus presedintele FIFA, Sepp Blatter, inainte de concert.

Sud-africanii incearca sa fie gazdele perfecte. La concert, au fost confiscate toate vuvuzelele, trompete lungi din plastic, astfel incat muzica sa nu fie intrerupta de fani. Pe stadioane, la meciuri, vuvuzela va fi insa un accesoriu obligatoriu pentru fiecare suporter.

Din pacate, dupa concert, o stranepoata a fostului presedinte Nelson Mandella a murit intr-un accident de circulatie.

Africa de Sud ramane insa o tara in care nu te simti tocmai in siguranta. Saptamana dinaintea inceperii Cupei Mondiale a fost marcata de incidente violente. Africanii au investit circa 130 de milioane de euro si au recrutat 44.000 de agenti suplimentari pentru competitie. Nu pare sa fie de ajuns, din moment ce nationala Greciei s-a trezit ca a fost calcata de hoti. In timp ce fotbalistii se aflau la antrenament, le-au fost sparte camerele de hotel. Mai multi jurnalisti au fost jefuiti sub amenintarea armelor de foc, iar tara gazda are sansa de a fi tinuta minte drept aFRICA de Sud.

In cursa pentru trofeu intra 32 de echipe nationale, fara sa lipseasca marile puteri ale ultimilor ani: Brazilia, Argentina, Italia, Spania, Anglia si Germania. Tarile africane au si ele pretentii. Doar o natiune africana are antrenor cu aceeasi cetatenie, celelalte participante au tehnicieni straini, tocmai pentru a incerca o figura frumoasa. Nu sunt singurii, pentru ca 12 nationale au antrenor strain la acest turneu, un adevarat record pana acum.

Meciul de deschidere, Africa de Sud-Mexic are loc de la ora 17 si va fi urmat la ora 21,30 de partida Franta-Uruguay. Romania nu este prezenta la acest turneu final, iar singura palida consolare a fanilor romani este ca am reusit sa batem si noi o echipa calificata. Hondurasul a pierdut cu 3-0 intr-un amical cu nationala antrenata de Razvan Lucescu. Din Romania vor merge la meciuri aproape 300 de fani, care au platit sume incepanad cu 2500 de euro pentru drum, cazare si bilet la meci.

Imnul oficial al competitiei este cantat de columbianca Shakira, cantareata care a marturisit ca de mica a fost obligata de fratii ei sa se uite la fotbal.

URMARESTE ULTIMELE INFORMATII DESPRE CAMPIONATUL MONDIAL DIN AFRICA DE SUD PE WWW.SPORT.RO.

INTRA PE M.SPORT.RO SA FII LA CURENT CU ULTIMELE REZULTATE DE LA CM 2010!

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO