Reacții după moartea lui Pele. Cristiano Ronaldo: Un „la revedere” pentru eternul Rege

Reacții după moartea lui Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor
IMAGO

Reacțiile după moartea lui Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, nu au întârziat să apară, după ce legendarul fotbalist a murit joi, la vârsta de 82 de ani.

 

Pele a fost internat în spitalul Albert Einstein Israelite din Sao Paulo începând cu 29 noiembrie, iar starea lui s-a degradat constant. Pele a fost diagnosticat cu cancer la colon în septembrie 2021 de atunci fiind supus mai multor intervenții chirurgicale.

Din cauza problemelor grave de sănătate, internaționalul a petrecut două săptămâni în spital la sfârșitul anului trecut.

El fusese spitalizat din nou anul acesta, în noiembrie, din cauza unei infecții respiratorii agravate de Covid-19.

Citește și
Golurile lui Pele. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a înscris 1281 de goluri
Golurile lui Pele. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a înscris 1.281 de goluri
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Pe pagina de Facebook a legendei braziliene a fost postat un mesaj în care se precizează că moştenirea lui Pele pentru generaţiile viitoare este „iubire, iubire şi iubire”.

„Inspiraţia şi iubirea au marcat călătoria Regelui Pele, care a trecut astăzi în nefiinţă în linişte. În periplul său, Edson a încântat lumea cu geniul său în sport, a oprit un război, a avut acţiuni sociale în întreaga lume şi a răspândit ce a crezut cel mai mult că este soluţia tuturor problemelor: iubire.

Mesajul lui astăzi devine moştenire pentru generaţiile viitoare.

Iubire, iubire şi iubire, pentru totdeauna”.

Cristiano Ronaldo, fotbalist: „Condoleanțele mele cele mai profunde pentru toți din Brazilia și în particular pentru familia domnului Edson Arantes do Nascimento. Un „la revedere” pentru eternul Rege Pele, nu va fi niciodată îndeajuns să exprim durerea pe care o îmbrățișează această lume a fotbalului. O inspirație pentru foarte mulți, o referință de ieri, de azi, mereu va fi! Afecțiunea pe care a arătat-o mereu pentru mine a fost reciprocă în fiecare moment, chiar și de la distanță. Nu va fi niciodată uitat și memoria sa va rămâne cu noi întotdeauna. Odihnește-te în pace, Rege Pele!”

Kylian Mbappe, fotbalist: „Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moștenirea sa nu va fi niciodată uitată. Condoleanțe, rege!”

Gary Lineker, fost fotbalist: „Pele a murit. Cel mai divin fotbalist și omul care a adus cea mai mare bucurie. A jucat unde puțini au fost aleși. De trei ori a ridicat cel mai mare trofeu în frumosul tricou galben. A plecat de lângă noi, dar va rămâne nemuritor în fotbal. Condoleanțe, Pele”

Fabrizio Romano, jurnalist italian: „Legenda Braziliei, Pele, a murit la 82 de ani, unul dintre cei mai buni jucători din lume care au schimbat jocul. Un om cu un talent de la Dumnezeu, un nume care va rămâne mereu în memorie. Toate gândurile sunt cu familia lui. Condoleanțe, legendă!”

Confederaţia sud-americană de fotbal, UEFA, FC Barcelona sau La Liga sunt primele organizații care au transmis mesajele lor de condoleanţe.

La Liga: „O legendă a fotbalului mondial. La Liga îşi exprimă condoleanţele pentru decesul lui Pele şi transmitem cele mai profunde regrete familiei şi prietenilor. Odihneşte-te în pace, O Rei!”

FC Barcelona: „Barça regretă profund moartea lui O Rei Pele, unul din cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor. Odată cu el, fotbalul a devenit mai mare! Odihneşte-te în pace!”

CONMEBOL: „Mulţumim pentru tot, O Rei! Eşti veşnic!”

UEFA: Statisticile nu sunt suficiente

UEFA: „Lumea fotbalului îl plânge pe legendarul brazilian Pele. Statisticile nu sunt suficiente pentru a reda talentul unic al lui Pele, care a înălţat standardele pentru fotbaliştii internaţionali de elită din întreaga lume”.

Jorge D’Alessandro (antrenor argentinian): „Regele Pele a murit! Fotbalul este în doliu pentru cel mai mare jucător al Braziliei de Aur! Etern! De astăzi, pe cer mai străluceşte o stea!”

Federația Română de Fotbal și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au transmis mesaje de condoleanțe după moartea fotbalistului.

„Federaţia Română de Fotbal regretă dispariţia legendei braziliene, un moment trist în care întreaga familie a fotbalului mondial îşi pierde unul din reperele istoriei sale şi un personaj emblematic, poate chiar cel mai iubit al celui mai iubit sport din lume”, se arată pe site-ul FRF.

COSR: „Cu cât este mai dificilă victoria, cu atât mai mare este fericirea de a câştiga” - Pele.

Legenda fotbalului brazilian şi mondial a murit azi, la 82 de ani. Deşi nu a jucat niciodată la Jocurile Olimpice, Pele a fost atins de spiritul olimpic, a promovat valorile olimpice şi a inspirat copiii să facă sport. El a primit în 2016 Colanul Olimpic de la preşedintele CIO Thomas Bach.

Legenda Pele va rămâne veşnică!”

Neymar: „Înainte de Pelé, „10” era doar un număr”

Neymar, considerat de mulţi urmaşul lui Pele, a subliniat că acesta a transformat fotbalul în artă şi divertisment, şi astfel va fi etern.

Neymar, fotbalist: „Înainte de Pelé, „10” era doar un număr. Am citit acea frază undeva, la un moment dat, în viaţa mea. Dar această frază, frumoasă, este incompletă. Aş spune că înainte de Pelé, fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă, în divertisment.
El a dat glas celor săraci, negrilor şi mai ales, a dat vizibilitate Braziliei. Fotbalul şi Brazilia şi-au ridicat statutul datorită Regelui! A plecat dintre noi, dar magia lui va rămâne. Pele este ETERN!!".

Fotbalistul german Mesut Ozil: „Odihneşte-te în pace, una dintre cele mai mari legende ale fotbalului. Moştenirea ta va dăinui. Sunt sigur că Heaven FC, cu Maradona şi Pele împreună, va fi invincibilă pentru totdeauna”, a scris Ozil.

Naționala Braziliei: „CBF (n.r. Federația Braziliană) plânge moartea lui Edson Arantes do Nascimento, Pele. Pele a fost mult mai mult decât cel mai mare sportiv al tuturor timpurilor. Regele nostru a fost cel mai înalt exponent al unui învingător, care nu s-a speriat niciodată în fața dificultăților.

Băiat negru și sărac, Pele ne-a arătat că întotdeauna există o nouă cale. I-a promis tatălui său o Cupă Mondială și ne-a oferit trei, pe lângă faptul că a marcat 95 de goluri în 113 meciuri în tricoul galben.

Regele ne-a dăruit o nouă Brazilie și nu putem decât să-i mulțumim moștenirii. Mulțumim, Pele. Din 1940 până la eternitate!”

Gică Hagi: „un geniu a plecat dintre noi”

Gheorghe Hagi a spus că „un geniu a plecat dintre noi”, iar moartea lui Pele reprezintă o nouă veste tragică, după cea din urmă cu doi ani, a trecerii în nefiinţă a lui Diego Maradona.

„Încă o veste tragică, după ce Maradona a plecat dintre noi acum 2 ani. Toate gândurile mele merg spre familia lui Pele, către toţi cei apropiaţi lui, dar şi către toţi iubitorii fotbalului care suferă în aceste momente.

Un geniu a plecat astăzi dintre noi...

Sunt mândru că am avut ocazia să joc în meciul amical dintre Brazilia şi World Stars, la aniversarea de 50 de ani a lui Pele, în 1990.

Odihneşte-te în pace, Pele!”, a scris Hagi, pe Facebook.

Stadionul Wembley, iluminat în culorile Braziliei

Pele este omagiat pe stadionul Wembley, care a fost luminat în culorile Braziliei, joi seară, la câteva ore de la moartea marelui fotbalist.

Federaţia Engleză de Fotbal (FA) a anunţat că celebrul arc de oţel de la stadionul Wembley a fost luminat în culorile Braziliei, în semn de omagiu după decesul lui Pele, a transmis BBC, preluat de news.ro.

„Toţi cei care iubesc fotbalul îl iubesc pe Pele. Talentul său unic a luminat jocul şi a inspirat fotbalul. Gândurile noastre se îndreaptă către familia lui, către Confederaţia de fotbal din Brazilia şi poporul brazilian”, a anunţat FA.

Atacantul polonez Robert Lewandowski a afirmat că Raiul are o nouă stea, după moartea lui Pele.

„Odihneşte-te în pace, campionule. Raiul are o nouă stea, iar lumea fotbalului a pierdut un erou", a scris Lewandowski.

Romario, fost fotbalist: „Astăzi, Brazilia îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai iluştri fii ai săi: Pelé, regele fotbalului. Ales atlet al secolului, Edson Arantes do Nascimento a făcut lumea să se plece în faţa talentului său, ridicând fotbalul brazilian până înaltarul zeilor”.

Michel Platini, antrenor și fost președinte UEFA: „El a fost Monsieur Football, istoria fotbalului, el a descoperit fotbalul, tot fotbalul. În 1970, aveam 15 ani şi am crescut cu figura lui în minte”.

Presa internațională, despre moartea lui Pele

În ediţiile online ale ziarelor din întreaga lume s-au publicat mesaje de condoleanțe după moartea lui Pele, transmit agențiile internaționale.

Gazzetta dello Sport a titrat „Fotbalul e în doliu! A murit Pele!”, pentru ca într-un alt titlu să-i aducă un omagiu marelui dispărut: „Pele – regele fotbalului balet sau arta imposibilului: trei Mondiale şi peste o mie de goluri”.

Marile cotidiene spaniole de sport, AS şi Marca au ieşit cu acelaşi titlu „A murit Pele, Regele fotbalului”, iar englezii de la The Sun au scris: „Regele a murit! Legenda Braziliei, Pele, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a murit la 82 de ani după o grea bătălie cu cancerul”.

Tuttosport a titrat: „Pele, lumea s-a oprit: legenda fotbalului ne-a lăsat la 82 de ani”.

New York Times i-a rezervat ample spaţii Regelui: „Pele, figura globală a fotbalului, a murit la 82 de ani”.

Şi BBC a scris despre moartea lui Pele, o "icoană" a sportului, care a transformat fotbalul într-un joc frumos.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cine a fost Pelé, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor. A murit la vârsta de 82 de ani
Cine a fost Pelé, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor. A murit la vârsta de 82 de ani

Fostul internaţional brazilian Pelé, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani.  

Golurile lui Pele. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a înscris 1.281 de goluri
Golurile lui Pele. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a înscris 1.281 de goluri

Pele a deținut recordul mondial Guiness Records pentru cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei. Cel mai mare fotbalist din toate timpurile a marcat 1.281 de goluri în 1.363 de meciuri.

Pele a murit. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor avea 82 de ani
Pele a murit. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor avea 82 de ani

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut ca Pele, a murit, joi, la vârsta de 82 de ani. Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor suferea de cancer la colon.

Fiica lui Pele, postare din spitalul în care este internat tatăl său. ”Aceste momente sunt greu de explicat”
Fiica lui Pele, postare din spitalul în care este internat tatăl său. ”Aceste momente sunt greu de explicat”

Fiica lui Pele, Kely Nascimento, a postat, miercuri seară, pe Instagram, încă o fotografie făcută în spitalul Albert Einstein, în care este internat starul brazilian.

 

Starea de sănătate a lui Pele s-a înrăutățit, iar familia s-a strâns la spital. Mesaj emoționant transmis de Crăciun
Starea de sănătate a lui Pele s-a înrăutățit, iar familia s-a strâns la spital. Mesaj emoționant transmis de Crăciun

Starea de sănătate a lui Pele, 82 de ani, este din ce în ce mai precară. Fostul mare fotbalist brazilian este internat la spitalul Albert Einstein din Sao Paolo de mai multe săptămâni, acolo unde se află sub atenta supraveghere a medicilor.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.