Mitingul s-a incheiat inainte de terminarea votului in Parlament

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Mitingul confederatiilor sindicale de miercuri a reusit sa adune in fata Palatului Parlamentului putin peste 30.000 de oameni, cu toate ca liderii de sindicat sperau sa stranga 80.000 de protestatari.

Ei au dat vina pe autoritati, care au oprit in trafic autobuzele si microbuzele cu sindicalisti, pentru controale de rutina. I-au intarziat sau impiedicat sa vina, a declarat Bogdan Hossu, liderul confederatiei Cartel Alfa. Cei care au ajuns, au vrut sa convinga parlamentarii sa demita Guvernul.

Unii dintre cei prezenti in piata au purtat pancarte si veste cu emblemele confederatiilor sindicale din care fac parte. N-a lipsit din recuzita o papusa ce o infatisa pe Elena Udrea, ministrul turismului.

In Piata Victoriei si-a facut aparitia si Victor Ponta, presedintele PSD. A dat mana cu toata lumea si a schimbat vorbe cu cei care i-au iesit in cale. Nu chiar toti s-au bucurat ca l-au vazut, mai ales ca toata atentia era indreptata asupra lui.

La ora 15:00 au izbucnit primele incidente cand unii manifestanti au fortat gardurile montate de jandarmi. Trupele de jandarmi au fost comasate in zonele cu probleme si, in cele din urma, i-au oprit pe turbulenti. Unii dintre ei au ajuns la spital.

Citește și
Proteste la Ministerul Educatiei
Toate drumurile duc la Bucuresti. Sindicalistii din tara sosesc in Capitala
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cronologia evenimentelor, miercuri, 27 octombrie:

17:50 - Protestul din Piata constitutiei s-a incheiat.

17:10 - Jandarmii au ridicat 11 persoane care au instigat protestatarii sa fortele cordonul de ordine din Piata Constitutiei, acestia fiind dusi la sectiile de politie din zona, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei capitalei, Marius Militaru.

El a precizat ca protestatarii nu s-au batut cu jandarmii si ca incidentul a fost aplanat.

Militaru a mai spus ca celor doua persoane luate de ambulanta li s-a facut rau, insa acestea nu au fost victime ale unor agresiuni.

16:40 - Spiritele s-au incins din nou si au avut loc altercatii intre protestatari si fortele de ordine. In urma acestora cativa manifestanti au fost imobilizati de catre jandarmi.

Incidentul a fost declansat in momentul in care protestatarii l-au vazut pe Emil Boc la tribuna Parlamentului, pe monitoarele amplasate in Piata Constitutiei.

Sindicalistii au inceput sa arunce cu sticle, brichete si umbrele, fortand din nou gardurile de protectie, moment in care jandarmii au intervenit pentru a-i opri.

Jandarmii au ridicat cativa dintre cei care au provocat scandalul si i-au dus la dubele aflate in zona.

Un echipaj de la SMURD a acordat ingrijiri medicale catorva participanti la mitingul din Piata Constitutiei, insa acestia au refuzat internarea.

16:00 - Traficul rutier a fost reluat si in Piata Unirii, dupa ce in Piata Victoriei circulatia a revenit la normal. Toti manifestantii au ajuns in Piata Constitutiei, unde au autorizatie sa protesteze pana la ora 22.00.

26 de echipe SMURD au fost mobilizate pentru cei care vor avea nevoie de ingrijiri medicale, informeaza Mediafax.

Sindicalistii au anuntat ca la protest vor participa in jur de 80.000 de oameni, dar pana acum sunt aproximativ 30.000 de participanti, potrivit jandarmilor.

14:38 - Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) precizeaza ca Jandarmeria actioneaza dupa proceduri bine stabilite si respecta dreptul sindicalistilor de a protesta intr-un cadru legal. Potrivit Mediafax, aceasta este reactia MAI, dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, a criticat dispozitivul "exagerat" de la Parlament.

13:56 - Cinci protestatari au avut nevoie de ajutorul medicilor, iar patru dintre ei au fost dusi la spitalele Floreasca, Elias si Universitar pentru ingrijiri, a declarat pentru Mediafax, coordonatorul SMURD, Bogdan Oprita.

13:08 - Victor Ponta le-a spus sindicalistilor, inainte sa intre in Parlament, ca astazi vor scapa de Guvernul Boc, intrebandu-i daca au incredere in PSD. Potrivit Mediafax, protestatarii le-au transmis parlamentarilor sa aiba grija cum voteaza la motiunea de cenzura.

12:57 - Primele coloane de manifestanti au ajuns in Piata Constitutiei.

12:30 - Traficul rutier in Piata Victoriei a fost reluat, dupa ce coloana de manifestanti a pornit spre Palatul Parlamentului. Politistii rutieri spun ca circulatia se desfasoara normal in zona.

12:16 - Coloana de manifestanti a ajuns in Piata Universitatii, unde oamenii au pastrat un moment de reculegere in dreptul Monumentului Revolutiei, iar apoi au reluat scandarile, informeaza Mediafax.

12:11 - Oficial, 50 de mineri de la toate unitatile miniere din Valea Jiului au plecat marti noapte catre Bucuresti, pentru a se alatura actiunilor de protest. Potrivit directorilor unitatilor respective, citati de Mediafax, toti acesti mineri au fost invoiti de la serviciu in baza legilor care reglementeaza activitatea sindicala, ceea ce le permite acordarea unor zile libere pentru astfel de actiuni.

12:01 Bulevardul Unirii a fost inchis de politistii rutieri, in jurul pranzului, de la Piata Unirii pana la Piata Constitutiei, pentru deplasarea coloanei de manifestanti catre Palatul Parlamentului, unde a inceput dezbaterea motiunii de cenzura.

11:56 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax ca numarul protestatarilor este in crestere. Pana acum nu au fost semnalate alte incidente in afara de cele trei persoane care au avut nevoie de ajutorul medicilor, a mai adaugat acesta.

11:41 - Marsul sindicalistilor a fost reluat dupa ce prima pancarta care era purtata de lideri ai PSD a fost schimbata cu alta care este tinuta doar de sindicalisti.

11:39 - Sute de sindicalisti din sistemul de sanatate din judetul Mures lucreaza cu panglici negre pe piept, in semn de solidaritate cu actiunile de protest, transmite corespondentul Mediafax.

11:33 - Coloana de manifestanti s-a oprit din mars, la putin timp de la plecarea din Piata Victoriei. Potrivit Mediafax, sindicalistii sunt nemultumiti ca in fata coloanei de protestatari sunt lideri ai PSD, in conditiile in care sindicatele au organizat actiunea.

11:28 - Emil Boc: "Inteleg nemultumirea oamenilor si nu pot sa ii condamn, le spun insa ca Guvernul a facut exact ce trebuia pentru a limita efectele crizei si a scoate tara din recesiune".

11:27 - Potrivit Mediafax, aproximativ 200 de persoane manifesteaza in fata intrarii Izvor a Palatului Parlamentului, strigand "Jos Guvernul".

11:11 - Cei peste 20.000 de protestari din Piata Victoriei au plecat spre Parlament. Potrivit Mediafax, coloana de manifestanti este insotita de Victor Ponta, Marian Vanghelie, Rovana Plumb si Dan Nica. Sindicalistii vor marsalui spre Palatul Parlamentului, pe traseul Bulevardul Magheru - Piata Unirii - Piata Constitutiei.

10:37 - Mitingul a inceput prin intonarea imnului national.

10:31 - Numarul protestatarilor din Piata Victoriei a ajuns la 20.000, iar trei persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor. Una dintre ele a fost transportata la Spitalul de Urgenta Floreasca.

10.30 - Primarul general Sorin Oprescu: "Pe partea de est se circula rezonabil,  pe partea de vest la fel, e greu cu traversatul orasului. In momentul acesta nu exista niciun fel de probleme, nu sunt ambuteiaje, circulatia se dirijeaza in ambuteiaje de agentii rutieri."

10:24 - Federatia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" anunta ca este solidara cu actiunile sindicale, dar precizeaza ca poate ajuta mai mult oamenii daca personalul medical ramane in spitale, pentru a asigura asistenta medicala la nevoie.

10:18 - Peste 10.000 de sindicalisti sunt deja in Piata Victoriei si autocarele cu protestatari continua sa vina spre sediul Guvernului. Liderii manifestantilor au facut apel la bucuresteni sa se alature actiunii sindicale. Totodata, ei au facut apel la politisti ca sa deblocheze mai multe strazi din jurul Pietei Victoria, pentru ca autocarele cu protestatari sa poata patrunde in zona mitingului. 

09:05 - Potrivit Mediafax, la actiunile de protest au fost mobilizati 2.400 de jandarmi, 500 de politisti rutieri si 2.000 de politisti de la ordine publica.

08:41 - Peste 56 de autocare cu sindicalisti au ajuns in Bucuresti, 46 dintre ele sosind deja in Piata Victoriei. Conform jandarmeriei, aproximativ 1.200 de autocare si microbuze vor intra in Capitala prin cele sase puncte de acces.

Mitingul a inceput in Piata Victoriei, la ora 10.00. De aici, sindicalistii au plecat in mars pe traseul Bulevardul Magheru - Piata Unirii - Piata Constitutiei, unde, spun ei, vor ramane pana aproximativ la ora 17.30, asteptand rezultatul votului la motiunea de cenzura, chiar daca au autorizatie pana la ora 22.00.

Restrictiile de circulatie au inceput de marti seara cand a fost interzisa parcarea in zonele in care va avea loc mitingul. 

Politistii recomanda bucurestenilor sa foloseasca mijloacele de transport in comun sau macar sa incerce sa evite, pe cat posibil, zona centrala, ca sa evite ambuteiajele.

Potrivit Mediafax, sindicalistii sustin ca aceasta participare masiva la protest confirma starea de nemultumire generala a salariatilor, pensionarilor si a celorlalte categorii sociale din Romania si constituie cel mai serios semnal de alarma pentru Guvern. Sindicalistii cer ca Executivul sa renunte la masurile de austeritate adoptate in contextul crizei economice sau, in caz contrar, sa isi anunte demisia.

Pe de alta parte, motiunea de cenzura initiata de opozitie este dezbatuta si votata cu incepere de la ora 11.00. Pentru adoptarea ei sunt necesare 236 de voturi favorabile. 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Kelemen Hunor: Discutam cu PSD din politete. Nu vom vota motiunea
Kelemen Hunor: Discutam cu PSD din politete. Nu vom vota motiunea

Kelemen Hunor a declarat ca Uniunea a acceptat aceasta intrevedere din politete, avand in vedere invitatia adresata de presedintele PSD, Victor Ponta, el subliniind ca UDMR nu va vota motiunea de cenzura.

Toate drumurile duc la Bucuresti. Sindicalistii din tara sosesc in Capitala
Toate drumurile duc la Bucuresti. Sindicalistii din tara sosesc in Capitala

Pana s-ajunga insa in Piata Victoriei, grupurile de demonstranti au trecut si prin cateva peripetii. Cei de la Iasi sustin ca inspectorii Autoritatii Rutiere i-ar fi amenintat cu amenzi usturatoare daca vor pleca.

In ziua marelui miting s-a circulat excelent in Bucuresti, cu restrictii
In ziua marelui miting s-a circulat excelent in Bucuresti, cu restrictii

UPDATE - Desi Bucurestiul a fost asaltat de zeci de mii de oameni care au protesta impotriva Guvernului, politistii rutieri au fost la datorie si circulatia nu le-a dat batai de cap soferilor.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.