Vreti pensie, desi n-ati lucrat? Platiti contributiile pana in decembrie

Dată publicare: 01-11-2010 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 10:31


Aviz romanilor care in ultimii 5 ani au stat acasa sau au lucrat ilegal, in tara sau in strainatate. Incepand de luni si doar pana la sfarsitul anului, casele de pensii va pun la dispozitie contractul de asigurare sociala.

Adica un act care va poate ajuta sa recuperati maximum 5 ani, la pensie. Evident contra-cost, pentru ca cei interesati trebuie sa plateasca asigurarile din urma.

Programul se adreseaza catorva milioane de oameni care lucreaza la negru in tara, ori in Italia si in Spania, de exemplu. Exista cazuri de oameni trecuti de 58 de ani care nu se puteau pensiona pentru cateva luni nelucrate. Ordonanta da acum dreptul tuturor celor interesati sa-si rascumpere anii de pensie platind CAS-ul pentru maximum 5 ani la valoarea salariului minim. De ce face guvernul asta? Ca sa mai incaseze cativa bani la bugetul asigurarilor sociale.

Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la casele de pensii, va opriti la un ghiseu, primiti un contract pe care sa il completati cu sumele pe care vreti sa le dati statului si neaparat trebuie sa aveti bani la dumneavoastra.

Sumele se calculeaza in functie de contributia de asigurari sociale si salariul minim, valabile pentru anul care va lipseste din cartea de munca. De exemplu, daca in 2005 ati stat acasa sau ati lucrat fara acte, platiti in jur de 1.200 de lei. Daca vreti sa recuperati toti cei 5 ani va trebui sa platiti pentru contributii aproape 3.000 de euro.

Contributia poate fi calculata, insa, si in functie de orice salariu doriti, nu doar in functie de salariul minim pe economie, ceea ce inseamna ca la pensie veti primi mai multi bani.

Evident, asta in cazul celor care nu vor doar sa recastige anii, ci vor si o pensie mai mare. Ordonanta a trecut de Guvern si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. 


VIDEO PROTVPLUS.RO