Vom munci pana la moarte! Varsta pensionarii, mai mare ca speranta de viata

Ultima actualizare: 10-08-2012 02:04

Banca Mondiala a recomandat tuturor tarilor ca pana in 2020, sa stabileasca varsta de pensionare la 65 de ani, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Mai mult, pana in 2050, oamenii ar trebui sa iasa la pensie la peste 70 de ani.


Pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii, Guvernul trebuie sa creasca treptat varsta de pensionare pana la peste 70 de ani, pana in 2050.
Recomandare Banca Mondiala
Ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat ca propunerea Guvernului Romaniei este ca egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani sa fie prelungita pana in 2030, adica ar mai cere un ragaz de 10 ani.

Asta pentru ca la noi speranta de viata este mai scazuta cu 8 ani decat in alte tari. Potrivit Institutului National de Statistica, speranta medie de viata in Romania este de 68 de ani in cazul barbatilor si de 75 de ani in cazul femeilor.

Banca Mondiala a facut o astfel de recomandare pentru ca in cativa ani numarul pensionarilor va depasi numarul angajatilor. Adica Guvernul nu va avea cum sa incaseze suficiente contributii pentru a plati toate pensiile.

In momentul de fata, barbatii ies la pensie la 63 de ani, iar femeile la 58 de ani.

Ministrul muncii a confirmat ca Banca Mondiala face presiuni pentru inceput ca atat barbatii cat si femeile sa se pensioneze la 65 de ani.

Conform Bancii Mondiale, cresterea varstei de pensionare trebuie facuta in raport cu speranta de viata. Iar o astfel de decizie ar trebui corelata si cu anumite masuri, pentru ca cei in varsta sa lucreze in continuare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO