Vești bune pentru părinți. În ce condiții vor primi îndemnizații din partea statului

×
Codul embed a fost copiat

Mamele sau tații care au terminat concediul de creştere a copilului în această perioadă, dar lucrează în domenii unde încă sunt restricţii, vor primi în continuare indemnizaţia de la stat.

Guvernul a adoptat joi seară o ordonanţă de urgenţă în acest sens, care îi vizează şi pe părinţii care primeau stimulent de inserţie.

Pe de altă parte, nu se mai acorda sprijinul financiar pentru cei care au fost nevoiţi să stea acasă cu cei mici, după ce s-a închis şcoală. Ei trebuie să se descurce acum, că în orice vacanţă de vară.

Cum restaurantele sunt încă închise, spectacolele cu public numeros nu se pot ţine, iar spaţiile de joacă pentru copii au rămas şi acestea închise, Guvernul anunţă un sprijin pentru angajaţii din aceste domenii, care erau în concediu de creştere a copilului.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Prelungim măsurile de sprijin în sensul în care acordăm în cont pe durata menţinerii măsurilor restrictive indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie, stimulentul pentru persoanele aflate în concediul de acomodare, adică în vederea adoptării unui copi".

Citește și
IMM invest
IMM invest, ultima şansă pentru zeci de mii de antreprenori. "Altfel îmi ia banca trenuleţul"

În domeniile unde restricţiile se menţin se acordă în continuare şomaj tehnic, la fel şi plăţile pentru cei cu drepturi de autor, cei care au activităţi sportive sau independente.

În plus, firmelor care angajează oameni întorşi din şomaj tehnic, li se decontează în continuare 41,5% din costul salarial.

Şi primesc 50% din costul salarial, dar nu mai mult de 2.500 de lei, şi cei care angajează oameni care au fost daţi afară în această perioadă sau nu au avut deloc un loc de muncă, dacă au până 29 de ani sau peste 50 de ani. Măsură îi vizează şi pe românii veniţi din străinătate, rămaşi fără loc de muncă, dacă se angajează aici în ţară.

Pe de altă parte, cum anul şcolar s-a terminat, Executivul nu mai acorda sprijin pentru părinţii care nu mai merg la serviciu, ca să stea acasă cu copiii.

Cum comunicarea cu administraţia în perioada pandemiei a fost mai mult online, instituţiile din subordinea Ministerului Muncii au simplificat multe dintre proceduri, astfel că documentelele pot fi trimise acum şi pe email. Ghişeele rămân însă deschise pentru cei care nu au această posibilitate.

Citește și...
Ministerul care renunță la un sfert din angajați. Reacția ministrului: E greu să te desparți de
Ministerul care renunță la un sfert din angajați. Reacția ministrului: E greu să te desparți de "borcanul cu miere"

Ministrul Dezvoltării a reacționat, marți, după ce mai mulţi angajaţi ai ministerului au protestat, nemulţumiţi de faptul că aproape un sfert dintre salariați vor fi concediați, în urma reorganizării instituţiei.

IMM invest, ultima şansă pentru zeci de mii de antreprenori.
IMM invest, ultima şansă pentru zeci de mii de antreprenori. "Altfel îmi ia banca trenuleţul"

Zeci de mii de antreprenori speră ca programul IMM Invest le va salva afacerile, așa cum șomajul tehnic îi ajută pe salariați să reziste.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.