Unde-i lege, nu-i tocmeala? Porci sacrificati pe sosea, sub ochii politiei
Ignatul 2010 a fost marcat de foarte multi crescatori de porci in strada, unde si-au laudat animalele si apoi le-au transat. Drumurile tarii s-au transformat in abatoare pe unde trec inclusiv autoritati care par sa nu fi auzit de lege sau autorizatii.
Si pe centura Capitalei exista o macelarie in aer liber, unde zeci de porci au fost sacrificati, luni. Cand inspectorii Autoritatii Sanitar-Veterinare au inceput sa puna intrebari, au fost apostrofati de vanzatori.
Centura Bucurestiului, la iesirea din orasul Voluntari, arata ca dupa macel. Duminica si luni au fost sacrificati zeci de porci adusi in dube din satele vecine. Proprietarii sunt dispusi sa le curme viata chiar pe marginea soselei, in vazul clientului. Sau in vazul politistilor, care isi vad de drum nepasatori.
Oamenii sunt bine organizati. S-au impartit in grupuri: unii se ocupa cu vanzarea, altii stau de paza sau incearca sa ascunda urmele si baga resturile in saci. Tranzactiile se fac repede, dintr-un portbagaj in altul.
Oamenii nu par foarte speriati cand isi fac aparitia inspectorii sanitar-veterinari.
Autoritatile spun ca au facut controale tot weekendul, dar n-au vazut, n-au auzit nimic.
Cei care spun ca ar cumpara aceasta marfa fara niciun fel de probleme trebuie sa stie ca risca sa se imbolnaveasca de trichineloza. Chit ca bucatile de carne arata absolut normal, ele pot fi infestate. De asemenea, daca nu sunt depozitate in anumite conditii, in doua ore de la taierea porcului pot deveni periculoase pentru consumatori.