2 milioane de pensionari nu vor mai plati CAS din mai. Efectul: statul pierde anual un MILIARD euro

20-04-2012 08:59


Peste doua milioane de pensionari cu pensii mai mici de 740 de lei nu vor mai plati, din mai, contributia de 5,5% pentru asigurari sociale de sanatate, bugetul de stat urmand sa piarda anual aproximativ un miliard de euro.

Potrivit surselor citate, contributia de 5,5% retinuta pensionarilor cu pensii sub 740 de lei aducea bugetului de stat aproximativ un miliard de euro pe an.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Doina Parcalabu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca din mai va fi aplicata decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmand sa fie retinut numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Parcalabu a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sume retinute pana acum.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit CNPP, noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri.

Chiar daca judecatorii Curtii Constitutionale au admis ca li s-a facut o nedreptate timp de 16 luni , nimeni nu le poate garanta pensionarilor ca vor castiga procesele cu statul.

Pentru ca este vorba de persoane varstnice si cu probleme de sanatate, acestea pot evita inghesiala la tribunal si pot trimite actele prin posta.

In judetul Arges, de exemplu, se estimeaza ca vor fi depuse 70.000 de cereri astfel ca tribunalul a decis sa citeze Casa de Pensii doar o data pentru toti, altfel citatiile individuale ar costa in jur de 100.000 de euro.

Tags: cas, pensii,

VIDEO PROTVPLUS.RO