Treziti in zori si pusi la munca in gospodarie. Turistii straini au experiente unice in Romania

Ultima actualizare: 18-05-2012 12:41

O forma de turism pe care noi o neglijam cu gratie atrage tot mai multi oaspeti straini in Romania. Sunt satui de lenjeriile scrobite ale hotelurilor de cinci stele, de room service-ul care le face vacanta mai usoara.

In Romania gasesc ceva ce s-a pierdut de mult in alte locuri. Sentimentul ca pot trai autentic printre localnici. Odata cazati intr-o casa de la tara, se trezesc la cantatul cocosului si muncesc cot la cot cu proprietarii, de la camp, pana la prepararea cinei.

Gabriel este un roman stabilit de peste zece ani in Elvetia, iar zilele trecute a luat prima lectie de oierit de la un baci din Bran. Multi proprietarii de pensiuni de acolo si-au dat seama ca nu se pot adresa doar turistilor care cauta luxul, cand pot sa le ofere celor in cautare de autenticitate mult mai mult.

Departe de biroul cu aer conditionat si laptop, Gabriel redescopera tara, asa cum si-o aminteste din copilarie.

Astfel de case de vacanta mai gasim prin Apuseni. Proprietarii au fost atenti sa nu le stirbeasca din autenticitate, dupa ce au vazut cat de mult le apreciaza strainii. Aceasta revelatie a avut-o si proprietara unei case aflate in inima muntilor acum 17 ani, cand un belgian ajuns prin acele locuri. Acesta i-a deschis ochii si a invatat-o sa faca turism.

Livia Danciu, proprietar: "Cei care vin aici nu primesc doar cheia de la camera si ne luam la revedere cand pleaca... Pot sa mulga vaca daca doresc, sa adune ouale, sa taie lemne sau sa ne ajute la stransul fanului."

Emilian Budusel, turist: "Tocmai am mancat dimineata o omleta facuta din oua proaspete. Proprietarii sunt altfel decat un receptioner de la hotel, aici proprietarul vine si te serveste la masa, stai de vorba cu el."

O noapte de cazare intr-o casa traditionala costa intre 50 si 70 de lei. In plus, daca esti harnic, mancarea e gratis, fiindca muncesti pentru ea.

Nici macar nu trebuie sa va sacrificati tot bugetul de vacanta pentru o astfel de experienta. Exista programul "Vacante la tara" in care s-au inscris pensiuni din toate regiunile. Ofera sejururi la preturi pe care le platiti in alta parte pentru o singura noapte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO