Suvoaiele ameninta patru localitati din Delta Dunarii. Speriati, oamenii si-au abandonat casele

Ultima actualizare: 03-04-2013 06:49

Fierb raurile din vestul tarii, iar avertizarea cod portocaliu de inundatii ramane in vigoare pentru mai multi afluenti ai Dunarii. Chiar si asa, inclusiv in Delta oamenii se pragatesc pentru tot ce este mai rau.

Multe diguri de protectie s-au fisurat. Soseaua de legatura dintre Tulcea, Padina si Ceatalchioi este sub apa. Suvoaiele ameninta nu mai putin de 300 de gospodarii.

Cei care incearca sa ajunga de la Tulcea la Ceatalchioi risca sa ramana in apa. Dunarea s-a revarsat peste drumul judetean.

Deja in unele locuri oamenii si-au parasit casele. Doar cu barca mai poti ajunge dintr-o localitate in alta. Acum, acolo unde era soseaua misuna crapii.

Tudor Cernega, primarul din Ceatalchioi: "Sunt in pericol patru localitati: Ceatalchioi, Plaur, Salcieni si Patlageanca. Sunt peste 300 de gospodarii. Lumea a plecat... Oamenii sunt speriati, apa
este in crestere
".

In satul Patlageanca este cel mai rau. Pradoxal, desi sunt inconjurati de suvoaie, oamenii rabda de sete pentru ca nu mai au apa potabila. Multi beau din Dunare dupa ce o fierb.

Vasile Erofei, localnic: "Drumul este in paragina tot, inecat, la oras nu se poate ajunge nici cu caruta. Doar cu barca, atat.
Cine are barca... Cine nu, sta aici. Daca valurile mai spala de doua ori in doua zile suntem inecati
".

In celealte sate amenintate de apa - Plaur, Salcieni si Pardina - autoritatile locale au inchiriat utilaje pentru a reconstrui digurile macinate.

Ion Nicolae, localnic:"Localnicii sunt terminati, nu mai stiu ce sa faca, isi fac bagajele, drumul de la Tulcea care vine spre Patlageanca este terminat. Apa creste, ieri a crescut 7 centimetri, iar azi in jur de 5-6 centimetri. Intr-o zi, doua, suntem inundati, daca mai creste''.

Si mai grav este ca autoritatile locale n-au bani pentru refacerea digurilor. Fiecare localitate a primit de la prefectura 5.000 de lei, o suma infima intr-o astfel de situatie.

Vasile Damianov, localnic: ''Acum doi-trei ani tot asa a fost inundatie, ne-a daramat casele, abia le-am reconstruit, vine apa, iar le imprastie. Am doi copii, imi este frica...".

Chiar si asa, unii oameni manati de nevoi se aventureaza pe drumurile inundate, pentru a le duce celor izolati o bucata de paine. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO