Sute de studenti au protestat la Universitatea de Medicina din Iasi: "Am venit cu hartia igienica, n-avem sapun"

Dată publicare: 21-06-2017 17:05
Dată actualizare: 24-06-2017 07:03


Peste 200 de studenti au protestat in fata Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, din cauza maririi taxei de scolarizare cu 25%.

Studentii se plang si de mizeria din toalete, de furturile din universitate sau de dotarea precara a laboratoarelor.

Conducerea UMF spune insa ca taxele se vor mari de la toamna, pentru ca la Iasi erau oricum cele mai mici din tara. Iar alte probleme se vor rezolva pe parcursul anului scolar viitor.

Studentii spun ca nu au fost consultati cand s-a marit taxa de la 6.000 la 7.500 de lei, insa au si alte revendicari in privinta conditiilor de studiu de la UMF Iasi.

Brandusa Lungu, Liga Studentilor: "Studentii nu vor majorarea taxelor, vor ca actul educational sa fie de calitate, se doreste suplimentarea materialelor de studiu, cadavrele lipsesc, instalatia de la institutul de anatomie trebuie pusa pe picioare. Majorarea taxelor scolare afecteaza 58 % dintre studenti"

Pe langa problema costurilor de scolarizare, studentii spun ca igiena lasa de dorit la toate capitolele.

Ioana Carneala, studenta: "Am venit cu hartia igienica, n-avem sapun, apoi sunt o gramada de abuzuri, in sensul ca am semnat un contract in care ni se spune ca vom avea aceeasi taxa pe toti cei 6 ani de studiu".

Radu Averescu, student: "Vestiarele sunt insalubre si nu ne ofera siguranta, multi colegi au fost jefuiti in aceste vestiare, au plecat acasa in papuci de spital si in halate in plina iarna".

Langa studentii de la UMF s-au aflat si cativa studenti de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Silvian Man, presedintele Ligii Studentilor: "Intelegem foarte bine greutatile prin care acestia trec, studentii medicinisti depind de cele mai multe ori de profesorii lor de a accede mai apoi in cariera si din aceasta cauza se fac presiuni pe ei pentru a nu-si exprima punctele de vedere".

Conducerea UMF respinge acuzatiile si spune ca taxele, nici macar marite, nu se ridica la sumele platite la celelalte Facultati de Medicina din tara.

Prof.dr. Luminita Iancu, prorector UMF Iasi: "Dupa cum stiti taxa noastra era de 6000 de lei, cand deja la Bucuresti de 3 ani este 9000, la Cluj 8100 si la Targu Mures si Craiova 8000. Acest demers, domnul rector a vrut sa-l intreprinda de anul trecut"

La UMF Iasi sunt 2200 de studenti romani platitori de taxa.

Cuantumul majorat va intra in vigoare din toamna, de la inceputul urmatorului an scolar.


VIDEO PROTVPLUS.RO