Autoritatile britanice au suspendat imprumuturile speciale pentru studentii romani. Ce au observat

20-11-2013 18:50


burse uk

Studentii romani din Marea Britanie care au luat imprumuturi speciale de la stat sunt in centrul unui scandal mediatic.

Ziarele britanice au anuntat miercuri ca autoritatile le-au suspendat imprumuturile, dupa ce au observat ca numarul romanilor si bulgarilor care s-au inscris la colegii si au primit bani a crescut foarte mult in 2013.

"Am blocat imprumuturile tuturor studentilor straini, nu doar ale romanilor si bulgarilor", sustine agentia care gestioneaza aceste credite.

Potrivit presei britanice, 5.500 de studenti romani si bulgari au beneficiat de imprumuturi pentru cheltuielie zilnice. Ca sa te califici trebuia sa dovedesti ca ai stat minimum trei ani in UK, dar doar un sfert au adus documente doveditoare. Acum, britanicii vor sa recupereze 1 milion de lire sterline.

Informatia a dat apa la moara ziarelor britanice, care si-au anuntat miercuri cititorii ca...

"Romanii si bulgarii au facut bani pe cheltuiala platitorilor de taxe in conditiile in care criteriile pentru aceste imprumuturi nu sunt stricte.", a scris Daily Mail.

Este vorba de imprumuturi de pana la 4.000 de euro, pe care le primesc studentii straini din colegiile britanice. Banii sunt pentru chirie, facturi la intretinere sau mancare.

Pentru a beneficia de imprumutul fara dobanda, studentii trebuie sa depuna o adeverinta de la colegiu si o declaratie pe proprie raspundere ca au locuit trei ani in Marea Britanie.

Autoritatile britanice au suspendat imprumuturile dupa ce au observat ca numarul cererilor a crescut foarte mult fata de anul trecut. Mai intai au notificat romanii si bulgarii, iar de saptamana aceasta au inceput notificarile si pentru alti cetateni straini.

"Am suspendat finantarea tuturor studentilor romani si bulgari pana vor aduce informatii in plus pentru a confirma eligibilitatea. Romanii si bulgarii au fost notificati primii, iar de saptamana aceasta am inceput notificarile si pentru cetatenii din alte state membre.",a anuntat Agentia Guvernamentala de Creditare a Studentilor din Marea Britanie.

Reprezentantii agentiei britanice au refuzat sa ne comunice cifrele care i-a pus pe ganduri. Deocamdata, autoritatile britanice se feresc sa anunte cat va dura ancheta, insa au precizat ca nu-i vor obliga pe studenti sa ramburseze in avans. Ele trebuie returnate doar cand titularul ajunge sa castige peste 18.000 de euro pe an si se prescriu dupa 25 de ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO