Studentii din Rep Moldova care studiaza in Romania, obligati sa se intoarca acasa dupa absolvire


Ultimul update: Duminica 16 Septembrie 2012 23:08
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2012 15:47
Categorie: Stiri Sociale
oferte de facultati, studenti, targ de educatie

Studentii moldoveni care invata in Romania in baza burselor ar putea fi obligati sa revina in R.Moldova dupa studii, a declarat premierul Vlad Filat in cadrul emisiunii InPROfunzime, relateaza ProTV Chisinau.

 

"Avem statistici, unele sunt negative nu doar din cauza ca nu li s-a oferit posibilitatea sa revina, in mare parte sunt oferte mult mai atractive atat in Romania, cat si in Vest. Pentru perioada de viitor, urmeaza sa avem si o intelegere de principiu cu cei care vor studia in Romania, inclusiv, de ce nu, pe specialitati si cu obligativitate ulterioara, pentru o perioada de timp, in cazul in care Republica Moldova le va oferi locuri de munca", a declarat Vlad Filat.

"Pana la urma, acest ajutor acordat de catre Guvernul Romaniei este oferit Republicii Moldova, iar acesti studenti care pleaca si acumuleaza cunostinte ca si idee urmeaza ulterior sa se intoarca si sa contribuie la dezvoltarea tarii noastre", a precizat Filat.

Totodata, premierul a mentionat ca trebuie sa fie un contract semnat ca ei sa revina. "Sunt locuri vacante si eu cred ca este absolut important ca noi sa rezolvam acest lucru. Este un proces absolut firesc. Cand nu li se ofera acest loc de lucru, ei sunt liberi de contract", sustine seful Guvernului.

Mai mult, seful cabinetului de ministri a precizat ca este bine ca o parte din copii, printre care si cei ai demnitarilor de stat, invata peste hotarele tarii. "Fara un sistem educational care sa ofere oameni pregatiti si competitivi nu vom avea nicio reusita. Avem foarte multi copii care invata in afara tarii si nu doar cei ai demnitarilor. Majoritatea invata in baza burselor castigate", a spus premierul moldovean.

"Am discutat cu foarte multi dintre ei. Este bine ca ei invata in strainatate. Unii vor reveni, altii vor contribui de peste hotare la imaginea Moldovei. Eu am cunoscut absolventi moldoveni ai unor institutii de prestigiu care muncesc pentru companii importante, si care vorbesc cu mandrie despre faptul ca sunt din Republica Moldova", a precizat Filat.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO