Serviciul european, gratuit, care vă scapă de birocrație si vă apără drepturile

02-01-2018 18:21


Un program european desfăşurat prin Ministerul Afacerilor Externe poate să vă vină în ajutor dacă vă loviţi de birocraţia din România, ori dacă statul refuză să vă respecte drepturile.

Mai mult decât atât, SOLVIT va rezolva şi neregulile pe care le puteţi întâmpina într-o ţară din Uniunea Europeană, chiar dacă este vorba de servicii, asigurări de sănătate, drepturi de pensie ori educaţie.

Mădălina a aflat pe pielea ei ce înseamnă refuzul din partea autorităţilor din Sănătate atunci când le-a cerut să-i deconteze tratamentul pe care urma să-l primească cât timp era la studii în străinătate. A aflat însă de SOLVIT, iar în câteva săptămâni a primit banii.

Mădălina: 'Aveam nevoie de medicamente permanent şi nu a vrut să îmi plătească.''

Şi Oana s-a lovit de aceeaşi nepăsare a celor de la Casa de Asigurări de Sănătate. Era disperată să îşi opereze fetiţa în altă ţară.

Oana Geambașu: ''M-au refuzat şi atunci m-am adresat CE să inteb ce-i de făcut. M-au direcţionat către SOLVIT, în Romania''

Solvit este un program prin intermediul căruia oamenii sunt ajutaţi dacă sunt nedreptăţiţi în privinţa recunoaşterii calificărilor profesionale, a drepturilor de pensie şi de muncă în altă ţară, accesul la educaţie, asigurări de Sănătate sau rambursări de TVA.

În 7 zile de la primirea solicitării SOLVIT vă va spune dacă preia cazul său nu. Dacă este un răspuns afirmativ se angajează să vă rezolve problema în maximum 10 săptămâni. Practic are pârghiile necesare pentru a interveni atunci când dreptul unui cetăţean european sunt încălcate de autorităţile publice dintr-o ţară membră UE.

SOLVIT este un serviciu gratuit, iar pe lângă ţările Uniunii, din el mai fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Puteţi să îl accesaţi şi în cazul în care întreprinderea pe care o aveţi pe teritoriul unui stat membru al UE este împiedicată să vândă sau să cumpere produse ori să presteze servicii în alte ţări din Uniune. În cazul în care o autoritate publică nu respecta reglementările europene, SOLVIT va rezolva problema pe cale amiabilă şi neoficială.

Accesarea SOLVIT se poate face online prin completarea unui formular, prin email, fax sau la telefonul verde 0800672507.

VIDEO PROTVPLUS.RO