Soluția pentru tinerii care trebuie să plece din centrele de plasament. Ce este „Prima Cameră”

Ultima actualizare: 30-01-2020 20:14

Anual, peste o mie de tineri trebuie să plece din centrele de plasament, pentru că împlinesc 18 ani. 

Nu știu încotro să o apuce, fără sprijin și fără o locuință. O soluție ar fi programul "Prima Cameră", prin care autoritățile sau ONG-urile pot accesa 23 de milioane de euro, bani nerambursabili, cu care să îi ajute pe tineri să achite chiria timp de doi ani și să își găsească un loc de muncă.

Dar banii europeni nu au stârnit interes. Până acum au fost depuse numai două proiecte în toată țara.

Lucian a împlinit 18 ani și va trebui să părăsească Centrul de Plasament din Iași în care locuiește. Deocamdată este încă elev la o școală profesională de frizerie. Speră ca meseria să îi permită să se întrețină.

Lucian: „Îmi dau externarea din centru, îmi găsesc o chirie și un loc de muncă.”

Reporter: „Ce îți va fi cel mai greu?”

Lucian: „Probabil gestionarea banilor.”

Cerasela a locuit și ea într-un centru de plasament, apoi a ajuns în grija unei asistente maternale. După ce a împlinit 18 ani a găsit loc într-o casă a Direcției pentru Protecția Copilului, unde poate sta doar șase luni, apoi trebuie să-și închirieze o locuință.

Cerasela: „Este un lucru bun și ajutător pentru mine și alți tineri care ar ieși. În loc să dau bani pe chirie, pun deoparte și fac alte lucruri. Trebuie să fii pe picioarele tale, să fii tare.”

Alexandra locuiește în aceeași casă. Majoratul i-a adus și ei o mulțime de griji.

Alexandra: „Să strâng bani. Evident, să caut o garsonieră, să o închiriez. O să muncesc în continuare și o să îmi întemeiez o familie. Trebuie să economisim, să vedem ce facem pe viitor.”

Anul trecut au ieșit din sistem aproximativ 200 de tineri numai în județul Iași. Niciunul nu a beneficiat de programul „Prima Cameră”, cel prin care ar fi putut primi ajutor cu plata chiriei și a utilităților doi ani, dar și servicii de orientare în carieră și consiliere psihologică. Autoritățile locale sunt cele care ar fi trebuit să depună proiectele.

Lucian Părpăuță, director Centru de Plasament Ion Holban Iași„Nu cred că s-a făcut foarte multă mediatizare. Nici noi, cei de la Direcție, nu prea am fost informați. E un proiect binevenit.”

Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: „În cadrul departamentului specializat de proiecte au fost discutate aspecte ale acestei linii de finanțare. Am luat legătura cu un ONG care avea expertiză pe acest domeniu. Din păcate, această organizație nu mai are acreditare.”

Nici Protecția Copilului Botoșani nu a aplicat pentru programul Prima Cameră. Reprezentanții Direcției spun că au preferat să își continuie proiectele pe care le au deja cu locuințele protejate, în care tinerii pot sta doi ani.

Simona Dediu, director adj. DGASPC Botoșani: „Împreună cu o fundație încheiem un protocol pentru a deschide un centru de tranzit. Nu am accesat proiectul, deoarece presupune plata unor chirii și utilități care ar fi revenit în sarcina Direcției după finalizarea perioadei de finanțări.”

Inițial, data limită de depunere a proiectelor pentru „Prima Cameră” era 31 ianuarie, dar Ministerul Fondurilor Europene a decis prelungirea termenului cu o săptămână, până pe 7 februarie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO