Sezonul sarbatorilor pentru copiii sarmani ai Romaniei. Parintii ii abandoneaza in spitale, sa-i scape de frig si foame

Ultima actualizare: 09-12-2014 06:52

Povestile de la sfarsit de an nu sunt intotdeauna fericite. Unele vorbesc despre suferinta fetitelor si baietilor sarmani. In fiecare iarna, ajung cu zecile la sectiile de pediatrie raciti si bolnavi, dar cand se fac bine nimeni nu ii mai ia acasa.

Medicii si asistentele s-au obisnuit deja. Stiu ca, imediat cum da frigul, o parte dintre paturi sunt ocupate de cei loviti de soarta.

La Spitalul Judetean din Arad, cel putin unul dintre saloanele sectiei de pediatrie e plin de copii uitati. O fetita de numai trei luni e norocoasa. Are mancare si doarme acum la caldura. De cand a venit pe lume, a stat mai mult aici. A fost adusa racita si lasata apoi cu zilele in grija asistentelor care sunt, pe rand, mamele ei.

Parintii copilei traiesc intr-un bordei rece, de pamant, la marginea unui sat din judetul Arad. Cei trei prunci ai lor se incalzesc din cand in cand cu vreascuri aduse din padure.

Aceasta poveste seamana izbitor cu a altor copiii abandonati peste iarna, in spital. Parintii nu renunta la ei pentru ca alocatia pe care o primesc pentru ei e singura lor sursa de venit.

"Sunt zile cand o treime din paturile sectiei sunt ocupate de copii abandonati", a spus dr. Rujita Ciurea, medic sef sectie pediatrie, Spitalul Judetean Arad.

Si la Constanta lucrurile stau la fel. Odata la cateva luni Mihaela este lepadata de mama ei in spital. Mihaela are 5 ani si de cand s-a nascut isi petrece iernile in Spitalul Judetean Constanta.
Acum este aici de o saptamana si cel mai probabil va luata acasa la primavara. Femeia care i-a dat viata mai are acasa 12 guri de hranit.

"Cum sa ma descurc, uitati, si asa tai si eu banii de colo, de colo, ii intretin pe copii, dar la stat eu nu am nici unul", a spus Alexandrina Niculaita, mama fetitei.

Insa nici ea, nici sotul nu au un loc de munca, asa ca traiesc numai din alocatiile celor mici.

In Constanta, la sectia de pediatrie, sunt doar 90 de paturi si peste 120 de pacienti.

"La externare parintii nu mai vin pentru a le da acasa copiii", a spus si dr. Cristina Mihai, seful sectiei de pediatrie Spitalul Judetean de Urgenta Constanta.

Trist este ca in urmatoarele saptamani, numarul acestor necajiti va creste.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO