Secretul turismului bulgaresc. De ce vecinii nostri reusesc sa isi umple hotelurile, in timp ce ale noastre sunt pustii
Bulgarii nu au inventat sistemul all-inclusive, dar au stiut sa-l adapteze ca sa aiba succes. Asa reusesc in fiecare an, de Paste, sa-si umple hotelurile, in timp ce ale noastre sunt pustii.
De Inviere, doar 300 de turisti romani au fost pe litoralul nostru, in timp ce in Bulgaria au ajuns 7.000 de la noi. Care este secretul vecinilor de la sud? Se asociaza cu producatorii agricoli si le pot oferi clientilor mancare proaspata, la preturi mici.
In felul acesta, toata lumea are de castigat. Agricultorii isi vand marfa, iar hotelierii au produse proaspete pe masa.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
"Aceste comenzi provoaca si un pret mai bun. Un turist satul, multumit, cred ca va veni si la vara", este de parere reprezentantul unui hotel din Bulgaria.
Iata si dovada: "E un miel mult mai gras decat al nostru. E un miel neimpozitat, care traieste liber, fara taxe".
Exista si hoteluri care au propriile sere si livezi.
De Paste, hotelierii bulgari sustin ca abia scot un profit de 5.000 de euro. Unii au redus pretul pentru un sejur de trei nopti de la 120 de euro, la 78 de euro si au oferit gratuitate pentru copii. Si asta pentru ca de Inviere mizeaza pe promovare.
"Avem rezervari pentru Pasti, iar dupa cateva zile fac deja rezervari pentru vara. Asta e ideea", explica un hotelier.
Pe apropierea dintre turism si agricultura au mizat si proprietarii fermelor de midii din Dalboka. La Kaliacra, restaurantele sunt pline de turisti, pentru ca produsele sunt proaspete, iar bulgarii au pastrat preturile de acum cinci ani: 7 leva, portia de midii. Pentru ca au inteles ca daca scumpesc marfa, isi pierd clientii.
Romanii vin aici in special pentru produsele proaspete, culese direct din mare. Ferma de midii se afla la doar cateva sute de metri de restaurant. Toate preparatele arata foarte bine, iar meniul a fost adaptat pentru romani. Exista chiar si sarmalute cu midii.
Pretul pentru un meniu: 60 de leva pentru opt persoane. Adica 150 de lei.
Primele estimari arata ca de Paste aproximativ 7.000 de romani au petrecut la vecinii bulgari.