Salariatii US Govora au fortat intrarea in sediu, unde aveau loc negocieri. Doi grevisti au lesinat

Ultima actualizare: 30-04-2013 06:49
Sindicalistii de la Uzinele Sodice Govora

Doi dintre cei trei angajati aflati in greva foamei la Uzinele Sodice Govora, unul fiind liderul de sindicat, au lesinat si au avut nevoie de ingrijiri medicale, vineri seara.

De asemenea, vineri seara, salariatii aflati in fata pavilionului administrativ al societatii au fortat intrarea in sediu, unde aveau loc negocieri.

Potrivit reprezentantilor Sindicatului "Sodistul", cei aproximativ 200 de salariati ai combinatului, aflati in fata pavilionului administrativ, au fortat usa sediului unitatii incercand sa ajunga la membrii conducerii. O parte dintre salariati au reusit sa patrunda pe holuri, scandand lozinci impotriva patronatului polonez si facand un zgomot infernal, sufland in vuvuzele.

Ulterior, in urma interventiei Jandarmeriei, angajatii combinatului s-au calmat, iar ordinea a fost restabilita.

La un moment dat, liderul de sindicat Adrian Gheorghe Mugioiu, aflat in greva foamei alaturi de alti doi angajati ai Uzinelor Sodice Govora, a iesit cu lacrimi in ochi dupa cinci ore de negocieri, iar ulterior i s-a facut rau, primind ingrijiri medicale la fata locului, in ambulanta. Ulterior, altui grevist al foamei, Ilie Balea, i s-a facut rau si a lesinat, si acesta primind ingrijiri medicale din partea medicilor de pe ambulanta.

La negocierile dintre sindicate si patronat participa conducerea poloneza a combinatului, prefectul judetului Valcea, Mircea Nadolu, presedintele Consiliului Judetean, Ion Calea, si reprezentanti ai sindicatului "Sodistul".

Initial, 58 de angajati ai combinatului au intrat in greva foamei, intre care si liderul de sindicat, insa ulterior acesta a reusit sa-i convinga pe cei mai multi sa renunte la aceasta forma extrema de protest, dupa ce mai multi muncitori cu probleme medicale grave au fost transportati la spital din cauza starii precare de sanatate, in final ramanand in greva doar trei salariati, unul dintre ei fiind liderul sindical.

Angajatii de la Uzinele Sodice Govora au intrat, joi, in greva generala, dupa ce negocierile dintre patronat si sindicat au esuat.

"Au fost sapte sau mai multe ore de negocieri nu am putut ajunge la niciun rezultat cu patronatul, dar ne asteptam la asa ceva, dupa ce negociem cu ei de patru luni si jumatate si nu sunt de acord sa mareasca salariile si sa semnam contractul colectiv de munca. Am purtat negocieri pe tema revendicarilor salariatilor de la USG, respectiv semnarea contractului colectiv de munca pe 2013, alocarea a 16 la suta din veniturile de exploatare pentru fondul de salarii si mentinerea numarului de angajati existent la inceputul acestui an. Am intrat in greva generala de astazi (n.r - joi), oamenii sunt in unitate, productia s-a oprit si se asigura o treime din activitate, conform legii", declara, joi dimineata, presedintele Sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu.

Angajatii Uzinelor Sodice Govora solicita incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate pentru anul 2013, "in care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului sa fie de minimum 16% din veniturile de exploatare", mentinerea numarului de locuri de munca, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, imbunatatirea conditiilor de munca, respectarea acordurilor, a protocoalelor si a actelor aditionale incheiate cu sindicatul si respectarea perioadei concediului de odihna.

Actionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varsovia, cu 92,9% din titluri. in structura actionariatului se mai regaseste AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO