Romania are nevoie de tine. Pro TV, Gandul si Mediafax au ajuns cu elicopterele la sinistrati. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

De mai bine de doua saptamani, sute de romani lupta pentru supravietuire in localitatile pe care natura le-a rupt de civilizatie. Acolo oamenii topesc zapada ca sa aiba ce bea si isi rup gardurile pentru a avea ce pune pe foc.

Desi iarna i-a ingenuncheat, romanii din zonele izolate nu s-au predat si au dat o lectie de viata celeilalte jumatati de tara, unde caldura si mancarea nu reprezinta un lux.

Ajutate de Armata, dar si firme si oameni de bine, echipele Stirilor ProTv, Gandul.info si Mediafax au ajuns vineri in sase dintre localitatile izolate.

In urma campaniei Romania are nevoie de tine s-au adunat peste 7 tone de alimente, din care jumatate au ajuns pe calea aerului cu elicoptere MaPN, dar si cele de la Scoala de Aviatie Civila din Baneasa, catre oamenii din judetele cele mai afectate de conditiile meteo, respectiv Vrancea si Buzau.

Prima oprire a fost in judetul Buzau, unul dintre cele mai incercate in ultima perioada. Ajutoarele inseamna pentru oameni mai mult decat o bucata de paine, inseamna ca cineva s-a gandit la ei.

Citește și
Zapada - 10
Afaceri inghetate, din cauza strazilor pline de zapada. Cine are de suferit si cat pierde statul
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Oamenii au facut repede in zapada inalta o poteca pana la elicopter. Pentru ca mijloacele de transport nu au ajuns pana la locul de aterizare, s-a creat o punte umana, unde pachetele cu alimente au fost date din mana in mana. Sau din manauta in manuta, caci si copiii satului si-au ajutat parintii deja epuizati.

Alimentele au fost depozitate la scoala satului, unde urmeaza sa se faca pachete si sa plece catre fiecare familie in parte.

In zona Buzau-Vrancea, doar numele satelor difera. In rest, necazul e acelasi.

"Nu mi-am imaginat ca se poate natura razbuna pe noi in felul asta", a spus Daniela Mihalcea, primar in comuna Tangoiesti.

Unul dintre pilotii militari implicati in campanie se afla deja la a 8-a misiune de ajutorare a sinistratilor. E impresionat de oamenii care, desi ingenuncheati de drama pe care o traiesc, au gasit in sufletul lor puterea sa multumeasca. Pilotii au plecat cu ochii in lacrimi din fiecare sat in care au ajuns.

Prin zambetele lor, oamenii din zonele afectate au multumit. Daca bucuria si inocenta micutilor ar putea topi zapezile, dramele pe care le traiesc parintii si bunicii lor s-ar stinge precum un vis urat la rasarirul sorelui.

Multumim celor care, alaturi de noi, le-au sarit in ajutor: Romtelecom, Cosmote, Caroli, Carrefour, Albalact, Profi, Scandia, Autosoft, Alka, Metro, GTC Motor Sport, dar si oameni de buna credinta, care din putinul lor au impartit pentru nevoiasi.

La campanie au participat:

• 2 elicoptere date de la Ministerul Apararii, in care au fost incarcate fiecare cu cate o tona de alimente
• 2 elicoptere civile de la RAA, care efectueaza cate 2 curse. Capacitatea unuia este de 500 kg
• 8 masini de teren si 2 dube care transporta 6 tone de alimente.

Un elicopter militar a zburat, joi dimineata, inspre localitatea Ciorasti, Vrancea. Celalalt a zburat catre Scutelnici, in Buzau.

Elicopterele civile au efectuat fiecare cate o cursa catre Valea Salciei, Buzau si Trestieni, Vrancea.

Localitatile aprovizionate de dube si masini de teren sunt Bisoca si Robeasca, din judetul Buzau.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Casele acoperite de zapada se pot prabusi oricand. Asigurarea obligatorie nu acopera aceste pagube
Casele acoperite de zapada se pot prabusi oricand. Asigurarea obligatorie nu acopera aceste pagube

Dupa urgia alba, alta nenorocire ii paste pe oamenii chinuiti de iarna. Zapada care le-a acoperit casele este grea si apasa pe toata structura, care se poate prabusi oricand.

Afaceri inghetate, din cauza strazilor pline de zapada. Cine are de suferit si cat pierde statul
Afaceri inghetate, din cauza strazilor pline de zapada. Cine are de suferit si cat pierde statul

Gerul si ninsorile abundente au inghetat multe afaceri. Micile magazine si-au pierdut clientii, iar firmele de catering s-au impotmolit la propriu in nameti, pentru ca masinile nu pot livra mancarea pe strazile pline de zapada.

"Cine cedeaza trecerea? Ei cine, Dumnezeu!" Razboiul nervilor pe stradutele inzapezite

Iarna continua sa ne creeze probleme si in Capitala. Daca pe bulevarde se circula rezonabil, chit ca multi si-au parcat masinile pe prima banda, pe strazile secundare este un dezastru.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.