Reacţiile sătenilor care au aflat că Vosganian vrea să le impoziteze ouăle

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 19:07
Categorie: Social

Fostul ministru de finanţe Varujan Vosganian, în prezent membru al partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, a încercat să explice cum sărăceşte statul din cauza neimpozitarii gospodăriilor româneşti. Cu alte cuvinte... TEORIA OULUI.

“Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește" bugetul de 50 de bani! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare: una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. (..) Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. (...) În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban" a scris parlamentarul ALDE.

De la Budacul de Jos, în Bistriţa Năsăud, lucrurile se văd altfel. Nea Vasile are 70 de ani şi îşi îngrijeşte soţia bolnavă. Ouăle pe care le ia de la cele opt găini din bătătură sunt, în multe zile, principala masă.

"Să plătesc impozit după astea 3 ouă? Da-mi pace! Pentru familie le ţin , te ajuţi cu ele, pentru mâncare, cu ce să trăim din 590 de lei am pensie după 39 de ani de servici"

"Cumpăr din piaţă mălai, grâu şi îi dau să mănânce să am 2 ouă şi azi am făcut papa din 3 ouă. Vrea să mi le ia şi alea ? Da să mănânce grătare", spune soţia lui

Pentru toţi din sat, ideea parlamentarului sună a aberaţie... "Aşa, spargem un ouţ şi uite de drumul oului şi apoi la stomăcuţ că cu asta trăim noi la ţară".

În tot acest timp, Varujan Vosganian vorbeşte despre posibile venituri bugetare de miliarde de lei pe care le vede în gospodăriile oamenilor. Teoria să este contrazisă de specialiştii în ecomonie.

Mircea Coşea, profesor de economie: "Într-o ţară cum e România să ataci economia de subzistenţă, economia casnică, e un lucru grav. O mulţime de oameni din mediul rural mănâncă din curte. Şi mănâncă pe caiet, pe datorie pâine de la chioşcul din colţul uliţei. Pe ăştia vrei să îi impozitezi, de la ăştia vrei să iei banii pentru buget?"

Fostul ministru de Finanţe susţine că este greşit înţeles. "Nici prin cap nu mi-a trecut că cineva poate să gândească că punem impozit pe coteţe. Cine vrea să crească găini, să crească multe găini şi să aibă surplus, să îl vândă pe piaţă”, a spus Varujan Vosganian pentru Ştirile ProTV.

Mai mult, vicepreşedintele ALDE pledează pentru o formă modernă de asociere acolo unde ţăranii au surplus, iar veniturile obţinute să fie fiscalizate. “Tema este că aceste coteţe ar trebui să facă parte din ferme. Realitatea este că, în România, producţia şi consumul din afară pieţei este prea mare pentru o economie de secol 21. O bună parte din societatea românească trăieşte sau se comportă în afară regulilor pieţei şi este foarte bine să o integrăm

Mircea Coşea, profesor de economie: “Varujan să ne explice şi nouă cum pensionarul de la ţară, vai de capul lui, sau omul sărac poa' să-şi cumpere 20 de vaci că să n-aibă una singură. Dacă are una singură, e mare lucru, dar să facă o fermă... E aiurea totul, zău!"

Toate aceste discuţii vin în contextul în care guvernanţii analizează posibilitatea introducerii impozitului pe gospodărie. Deocamdată, nu este clar când va intră în vigoare legea care îi obligă pe toţi să-şi declare avuţia, sau sărăcia... în cele mai multe cazuri.

Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani
Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani
VIDEO PROTVPLUS.RO
selfie
Pericolele la care sunt supuşi în mediul online adolescenţii români. Până unde merge încrederea în influenceri
Riscurile la care ne expunem dacă prăjim cartofii la peste 175 de grade. Ce este acrilamida
Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Ada Iliescu
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă