Reacţiile sătenilor care au aflat că Vosganian vrea să le impoziteze ouăle

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 19:07
Categorie: Social

Fostul ministru de finanţe Varujan Vosganian, în prezent membru al partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, a încercat să explice cum sărăceşte statul din cauza neimpozitarii gospodăriilor româneşti. Cu alte cuvinte... TEORIA OULUI.

“Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește" bugetul de 50 de bani! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare: una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. (..) Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. (...) În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban" a scris parlamentarul ALDE.

De la Budacul de Jos, în Bistriţa Năsăud, lucrurile se văd altfel. Nea Vasile are 70 de ani şi îşi îngrijeşte soţia bolnavă. Ouăle pe care le ia de la cele opt găini din bătătură sunt, în multe zile, principala masă.

"Să plătesc impozit după astea 3 ouă? Da-mi pace! Pentru familie le ţin , te ajuţi cu ele, pentru mâncare, cu ce să trăim din 590 de lei am pensie după 39 de ani de servici"

"Cumpăr din piaţă mălai, grâu şi îi dau să mănânce să am 2 ouă şi azi am făcut papa din 3 ouă. Vrea să mi le ia şi alea ? Da să mănânce grătare", spune soţia lui

Pentru toţi din sat, ideea parlamentarului sună a aberaţie... "Aşa, spargem un ouţ şi uite de drumul oului şi apoi la stomăcuţ că cu asta trăim noi la ţară".

În tot acest timp, Varujan Vosganian vorbeşte despre posibile venituri bugetare de miliarde de lei pe care le vede în gospodăriile oamenilor. Teoria să este contrazisă de specialiştii în ecomonie.

Mircea Coşea, profesor de economie: "Într-o ţară cum e România să ataci economia de subzistenţă, economia casnică, e un lucru grav. O mulţime de oameni din mediul rural mănâncă din curte. Şi mănâncă pe caiet, pe datorie pâine de la chioşcul din colţul uliţei. Pe ăştia vrei să îi impozitezi, de la ăştia vrei să iei banii pentru buget?"

Fostul ministru de Finanţe susţine că este greşit înţeles. "Nici prin cap nu mi-a trecut că cineva poate să gândească că punem impozit pe coteţe. Cine vrea să crească găini, să crească multe găini şi să aibă surplus, să îl vândă pe piaţă”, a spus Varujan Vosganian pentru Ştirile ProTV.

Mai mult, vicepreşedintele ALDE pledează pentru o formă modernă de asociere acolo unde ţăranii au surplus, iar veniturile obţinute să fie fiscalizate. “Tema este că aceste coteţe ar trebui să facă parte din ferme. Realitatea este că, în România, producţia şi consumul din afară pieţei este prea mare pentru o economie de secol 21. O bună parte din societatea românească trăieşte sau se comportă în afară regulilor pieţei şi este foarte bine să o integrăm

Mircea Coşea, profesor de economie: “Varujan să ne explice şi nouă cum pensionarul de la ţară, vai de capul lui, sau omul sărac poa' să-şi cumpere 20 de vaci că să n-aibă una singură. Dacă are una singură, e mare lucru, dar să facă o fermă... E aiurea totul, zău!"

Toate aceste discuţii vin în contextul în care guvernanţii analizează posibilitatea introducerii impozitului pe gospodărie. Deocamdată, nu este clar când va intră în vigoare legea care îi obligă pe toţi să-şi declare avuţia, sau sărăcia... în cele mai multe cazuri.

Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani
Varujan Vosganian: Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de 50 de bani
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
politehnica, studenti, an academic, valentin popa,
Politehnica a dat startul anului academic. Cuvântul inventat folosit de Ministrul Educaţiei
România se împarte în două anotimpuri. La Întorsura Buzăului au fost 4 grade Celsius
Cea mai delicioasă prăjitură "negresă" din lume
Fermierii care au mizat pe gogoşari, ruinaţi de ploi. "Avem mii de borcane goale"
Un primar din Arad trimite asistaţii social la interviuri. "Primesc ajutor de când lumea"
Povestea lui Robert, un american de origine română venit în țară să-și descopere rădăcinile
Salvamar
Cursuri pentru a deveni salvamar cu diplomă. Ce salarii sunt oferite pe litoral
Românii care stau degeaba. Din ajutoare sociale și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua
Târgul mustului în București. Strugurii, striviți la eveniment de manechine
Copiii cu boli in faze terminale, sau care nu pot fi tratate, îngrijiți într-un conac
Legea Pensiilor se modifică. Românii care-și vor putea cumpăra vechimea
Bătrân găsit mort într-un șanț, plin de sânge. Cine l-a descoperit