Proiect adoptat de Senat: indemnizatie pentru mamele cu 3 sau mai multi copii. "Concluzia este infioratoare"

Ultima actualizare: 20-10-2016 05:35
gravida

Senatorii au adoptat tacit un proiect prin care mamele cu multi copii ar urma sa fie ajutate de statul roman.

Senatul a adoptat tacit, luni, propunerea legislativa a deputatului PSD Ninel Peia prin care femeile care au nascut si crescut cel putin trei copii primesc o indemnizatie viagera lunara, iar celor care au cel putin cinci copii li se acorda si medalia de "Mama - eroina".

"Se acorda o indemnizatie viagera lunara pentru mamele care au nascut si crescut trei copii sau mai mult de trei copii. Indemnizatia viagera se acorda in fiecare luna, dupa cum urmeaza: pentru mamele care au trei copii se acorda indemnizatie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acorda 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci - 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acorda titlul si medalia de Mama-eroina. Acordarea sumei ce ii revine mamei nu este conditionata de obtinerea unui alt venit si nu se impoziteaza", se arata in propunerea deputatului Ninel Peia.

Initiatorul proiectului afirma, in expunerea de motive, ca in ultimii 25 de ani, in Romania, s-a instalat "un vrajmas insidios care ne ameninta serios devenirea". El adauga ca profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de cercetari demografice al Academiei Romane, a ajuns, in urma unui studiu, la un deznodamant sumbru: populatia Romaniei, in 2050, va fi de 16 milioane de locuitori. Potrivit studiului amintit, in anul 1990 s-au nascut in tara noastra 314.746 de copii, in 2011 - 196.242 de copii, iar in 2013 - 176.000. Altfel spus, subliniaza initiatorul, natalitatea a scazut la jumatate.

"Concluzia este infioratoare: romancele nu mai fac copii. Viata grea, eventualitatea luarii caii strainatatii la un moment dat, asteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din Romania pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibila maternitate. (...) Daca nu vom adopta acum masurile de mare si urgenta necesitate, avem toate sansele sa ne diluam ca popor in masa tot mai mare de migranti, de venetici, ce vor gasi aici si paine buna si conditii minunate fata de locurile lor de provenienta", mai scrie Peia in expunerea de motive.

Tot luni, Senatul a adoptat tacit trei ordonante de urgenta care vizeaza aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a fondurilor structurale si de investitii europene si modificarea si completarea Statutului politistului, a Legii nr. 265/2008 privind gestionarea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutiera.

Cele patru acte normative adoptate tacit de Senat vor intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO