Planul prin care dispar sectoarele şi judeţul Ilfov. Am putea avea "districtul Berceni"

24-07-2019 19:30


Bucureştiul ar putea fi împărţit în 20 de districte în loc de 6 sectoare în prezent. Iar în loc de 7 primari am putea avea doar unul.

În acest proiect, USR propune ca cele 6 sectoare ale Bucureştiului să fie desfiinţate, iar oraşul să fie organizat în 20 districtele formate din unul sau mai multe cartiere. De exemplu, districtul Berceni sau districtul Bucureşti Central.

Roxana Wring, iniţiator proiect: „Ne-am inspirat de la arondismentele pariziene care sunt şi ele 20. Oamenii, de multe ori, nu se identifică neapărat cu Bucureştiul, Bucureştiul e oraşul în care ei suferă, stau în trafic, îl percep ca fiind ostil, dar se identifică cu cartierul în care locuiesc, unde au prieteni, familie, unde merg în parc”.

 

De ce sunt districtele mai bune ca sectoarele Capitalei

 

Districtele ar face să dispară probleme actuale. Când o zonă este împărţită între mai multe sectoare, deciziile se iau greu dacă primarii nu se pun de acord. De exemplu, Piaţa Universităţii este împărţită între sectoarele 1 şi 3, la fel ca multe alte zone centrale din Bucureşti.

La nivelul fiecărui district ar funcţiona un for comunitar, din care ar face parte grupuri civice, asociaţii de proprietari şi locuitori ai districtului. Aceştia s-ar reuni lunar pentru a lua decizii, propun iniţiatorii proiectului. Iar Bucureştiul ar trebui să aibă o singură primărie şi un singur edil, ales prin vot direct în două tururi de scrutin.

O altă propunere este înfiinţarea Zonei Metropolitane Bucureşti, care să includă Capitala şi localităţile din actualul judeţ Ilfov.

Specialiştii în dezvoltare urbană sunt de părere că acest model preluat din Vestul Europei, ar putea reduce poluarea şi blocajele din trafic - două dintre marile ''bile negre'' ale Capitalei.

Graţian Mihăilescu, UrbanizeHub: „Dacă ne uităm la planul de mobilitate urbană în care e prevăzut că Primăria va face sute de km de piste de biciclete... până acum nu s-a întâmplat. E important ca Bucureştiul să fie gândit că o zonă funcţională prin care conectează localităţile, cartierele din jurul ei ca să se dezvolte economic”.

Până acum, Primăria Capitalei nu a oferit un punct de vedere referitor la propunerea de reorganizare a oraşului. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache susţine ideea unei metropole în regiunea Bucuresti-Ilfov şi a unei reforme administrative.

VIDEO PROTVPLUS.RO