Planul autoritatilor romane si bulgare in caz de viscol si ninsori. Ce masuri vor lua cele doua tari

19-11-2013 19:08


Satui sa vada drumurile pline de nameti in fiecare an si sute de oameni blocati in zapada, oficialii romani si bulgari au semnat un protocol de colaborare in situatii de urgenta.

Iar astazi au organizat un exercitiu comun, ca sa stie ce au de facut la iarna, cand vor actiona impreuna, pentru ca zona de la Vama Veche spre granita sa nu se mai blocheze.

In urma cu trei ani, la cativa kilometri de Vama Veche, pe portiunea de drum bulgara, nametii erau mai inalti decat oamenii. Drumul spre Romania fusese troienit si el de viscol. Zeci de masini erau abandonate in zapada si chiar si utilajele grele iesisera din cursa.

Cateva zile mai tarziu, in Pecineaga, o comuna biciuita de crivat din sudul judetului Constanta, peste 3.000 de oameni au fost inconjurati de troiene ca de niste ziduri.

Astazi, cand urgia iernii pare inca departe, romanii si bulgarii s-au hotarat sa invete din lectiile trecutului. Exercitiul realizat in comun s-a desfasurat in zona de sud a judetului Constanta unde aproape in fiecare iarna caderile de zapada blocheaza drumurile catre punctele de frontiera.

Scenariul s-a desfasurat dupa o situatie des intalnita in regiune. Zeci de tiruri au ramas blocate in zapada si mai multe persoane au fost grav ranite de copacii cazuti.

Simultan, frezele au curatat zapada dinspre Negru Voda si orasul Kardan din Bulgaria catre punctul de frontiera. In aproape jumatate de ora salvatorii au avut o situatie critica.

Romanii si bulgarii vor actiona impreuna in aceasta iarna, ca sa curete drumurile de zapada.

VIDEO PROTVPLUS.RO