"Ne vrem inapoi vacanta de vara". 30.000 de elevi protesteaza impotriva sistemului ... pe Facebook

Dată publicare: 13-09-2011 18:23
Dată actualizare: 27-10-2012 16:29


Retelele de socializare, preferate de aproape toti tinerii din Romania, au devenit si un loc de protest. Zeci de mii de scolari se revolta public in acest moment impotriva scurtarii vacantei de vara.

Este doar un exemplu care confirma cresterea acestor tipuri de manifestaril pe internet. In ultimii ani, de la petitii online am trecut la boicotari pe Facebook. Iar oficialii au inceput sa ia in seama aceste actiuni.

Dintr-o clasa de a VIII-a, cu 27 de elevi, doar 3 nu au cont pe Facebook. Restul comunica ei intre ei, intr-o lume virtuala, paralela cu cea de la scoala. Isi trimit poze, comenteaza imaginile si impartasesc opinii despre probleme sociale care ii privesc. De exemplu Dragos, una dintre vedetele clasei, ia parte la un soi de protest online impotriva micsorarii vacantei de vara.

In primul rand stam pe caldura aia in clase. Apoi nu mi se pare corect sa ne ia din vacanta de vara, spune Dragos Ionescu, elev in clasa a VIII-a.

Problema este intens dezbatuta pe Facebook de peste 30.000 de elevi din toata tara, care s-au unit deja intr-un grup si militeaza pentru acelasi lucru : "Spune NU taierii vacantei de vara".

Toate opiniile sunt publice asa ca le-ar putea vedea foarte bine si ministrul educatiei. Pentru ca ele sa insemne totusi ceva, initiatorul ar trebui sa adune toate aceste pareri si sa inainteze un document oficial ministerului. Abia atunci Daniel Funeriu ar fi obligat sa le raspunda.

Sunt totusi si cazuri in care autoritatile se autosesizeaza. Peste 4.800 de romani au protestat pe Facebook impotriva unui club din timisoara, care nu a lasat-o in interior pe o tanara imobilizata intr-un scaun cu rotile.

Iar Consiliul Pentru Combaterea Discriminarii analizeaza acum daca patronul poate fi sau nu amendat.

La noi cazul este inca singular. In alte tari sistemul functioneaza. In Israel de exemplu un boicot la care s-au inscris peste 100.000 de oameni pe Facebook, a reusit sa scada pretul branzei, iar un altul sa ieftineasca pretul biletelor la un concert Metallica.


VIDEO PROTVPLUS.RO