100 de pelerini, prezenti la slujba de la Nicula,au ajuns pe mana medicilor

13-08-2010 00:00


UPDATE: Emotionantul pelerinaj de la manastirea Nicula, judetul Cluj, s-a transformat intr-unul dramatic. Nimerit in cel mai fierbinte week-end din 2010,a facut ca peste 100 de pelerini sa ajunga, duminica, pe targile echipajelor de ambulanta.

La aproape 40 de grade Celsius, sub un soare nemilos, care i-a batut ore intregi, si dupa doua zile epuizante de rugaciune si ritualuri solicitante, multi n-au mai prins finalul liturghiei de Sfanta Maria.

Pelerinii, care au incercat sa lupte cu temperaturile infernale, au fost, din pacate, repede invinsi. O femeie, venita de vineri seara la manastire, si-a pierdut puterile dupa doua zile epuizante in care a tinut post si a stat in caldura sufocanta.

Prinsi in mijlocul multimii, cei care se simteau rau, deja incinsi de canicula, au simtit ca abia mai pot respira, stransi ca intr-un cleste. Cu greu, cei care au lesinat, au putut fi dusi la ambualnta.

Chinuitor a fost si pentru copiii adusi de parinti la manastire ca sa-i ajute icoana despre care ei cred ca face minuni. Cei mici au suportat foarte greu inghesuiala si canicula nemiloasa. Mereu cereau apa si plangeau ca vor la umbra.

Toropiti de caldura si epuizati de foame, pelerinii au stat la coada sa manance sarmalele impartite de calugari. Extrem de slabiti, crestinii au primit pomana ca pe o binecuvantare.

Pentru cei peste 60.000 de credinciosi, care au venit de peste tot de prin tara la manastirea Nicula, a fost foarte greu si sa ajunga la o sursa de apa. Erau cinci, sase tasnitori in zona, cam una la 10.000 de oameni.

Arsita a modificat pana si programul oficial. Din cauza caldurii, slujba programata pentru ora 10:00 a inceput cu o ora mai devreme.

Nici sambata noapte, zecile de mii de pelerini nu si-au tras sufletul. Au stat la slujba pana tarziu spre dimineata, la pelerinajul prilejuit de scoaterea din manastire a icoanei facatoare de minuni. Cand, in sfarsit, i-a biruit somnul, zapuseala nu le-a dat pace.

Sambata noapte, preotii au scos icoana din biserica si au pornit in procesiune in jurul lacasului - un moment mult asteptat de credinciosi, care au cerut sprijin si ocrotire de la Maica Domnului.

Organizatorii estimeaza la 300.000 numarul credinciosilor care au trecut pragul Manastirii Nicula de Sfanta Maria Mare in acest an.

VIDEO PROTVPLUS.RO