Prima zi a Guvernului de la Iasi: mii de huiduieli!

Ultima actualizare: 05-10-2012 09:24

UPDATE: Guvernul Boc a jucat miercuri in deplasare, iar tribunele i-au fost ostile. Pentru prima data dupa '89, sedinta Executivului a fost organizata intr-un alt oras al Romaniei decat Capitala, mai exact la Iasi.

In timp ce ministrii discutau despre legea educatiei, bugetul Metrorex sau facilitatile acordate tinerilor, care doresc sa-si deschida o firma, afara bugetarii si-au strigat nemultumirile.

Ziua de lucru a premierului Emil Boc, aflat la Iasi, a inceput cu protestele a peste 250 de sindicalisti ieseni. Membri ai  Federatiilor Spiru Haret si Sanitas, ei au organizat un protest exact in fata Prefecturii, unde se afla la acea ora seful Executivului.

Sindicalistii au fost dotati cu steaguri si pancarde si au scandat diferite lozinci impotriva Guvernului: "Hotii, hotii!" "Mincinosii!" "Jos Guvernul!" sau "Boc iesi afara!"

Profesorii au cerut ca veniturile angajatilor din invatamant sa nu fie diminuate si sa fie puse in aplicare sentintele judecatoresti privind acordarea majorarilor salariale.

La randul sau, Viorel Tanase, liderul Sanitas Iasi, a declarat ca Guvernul trebuie sa coboare cu picioarele pe pamant si sa discute problemele sindicatelor, altfel Executivul se va trezi cu ample actiuni revendicative.

Ziua protestelor pentru Guvernul Boc nu s-a terminat insa aici. Membrii Executivului au fost perturbati in activitatea lor de la Iasi de alte proteste, organizate de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

Cei peste o mie de sindicalisti au plecat intr-un mars, in jurul orei 15.00, de la stadionul "Emil Alexandrescu" si au ajuns in jurul orei 16.20, in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", locul unde se desfasura sedinta de Guvern.

Acolo, ei s-au oprit timp de aproximativ o jumatate de ora, desi nu aveau autorizatie pentru acest lucru

Secretarul general FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat ca protestele sindicalistilor din invatamant vor continua prin organizarea de marsuri si mitingur in intreaga tara.

In schimb, premierul Emil Boc a cerut sindicatelor, la Iasi, sa inteleaga faptul ca majorarile salariale nu pot fi efectuate decat in raport cu resursele bugetare. De asemenea, prim-ministrul a precizat ca aceste majorari se pot aplica doar cu eliminarea sporurilor salariale care nu se regasesc in legislatie, dar au fost incluse in contractele colective de munca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO