Pensionarii se indatoreaza pentru a avea un Craciun decent. Povestile pline de amaraciune ale batranilor

Ultima actualizare: 14-01-2015 07:11

Sarbatorile de iarna nu mai sunt demult un prilej de bucurie pentru cei mai multi dintre varstnici. Facturile tot mai mari si medicamentele din ce in ce mai scumpe le fac viata amara.

In aceste conditii, oamenii nu au de ales si se imprumuta de la Casele de Ajutor Reciproc. Mii de persoane din toata tara s-au indatorat doar in aceste zile.

La 75 de ani, Ecaterina Florea o tine din imprumut in imprumut din cauza pensiei mici. Sunt zile in care abia poate sa isi cumpere o paine.

Ecaterina Florea: Iau ca nu ma ajung cu banii, mamaie. Am 5 milioane 700 pensie. plus facturile, mancarea... ce sa fac? In casa imi ploua...

Reporter: Cat luati?

Ecaterina Florea: 4 milioane, ca de unde sa dau inapoi daca iau mai mult?

Complesiti de griji sunt si sotii Mihalache, nevoiti sa se descurce din 1300 de lei impreuna. Din acesti bani abia daca reusesc sa-si achite facturile.

"Alimente... de pe azi pe maine... cat avem, atat mancam. Si lumina a venit 2 milioane, gazele cate 7-8 milioane", spun cei doi.

In aceasta situatie sunt mii si mii de oameni.

Reporter: A crescut numarul imprumuturilor?

Gheorghe Chioaru, presedinte CARP Omenia: Da, fata de anul trecut au crescut cu 25%. Am avut 100-150 de oameni care au facut imprumuturi pe zi.

"Ce sa facem... vin sarbatorile, luam un pic de carnita, luam cate ceva si pentru noi, ca in cursul anului nu poti sa iei...pentru nepotei...", spune o pensionara, Ioana Capota.

Bunicii iau, in medie, 500 de lei, cu dobanzi de 1 pana la 14%, in functie de perioada in care au cotizat si de suma ceruta. Datoria ar trebui returnata in cel mult doi ani.

Sunt putini pensionarii care indraznesc sa ia mai mult de 2.000 de lei imprumut. Si asta pentru ca pur si simplu le este groaza ca nu vor reusi sa restitutie banii si ca li se va pune poprire pe pensie.

"M-am pomenit cu poprire pe pensie. Mai am 7 milioane, ca am poprire 3 milioane", spune un pensionar, Florea Benea.

Pot apela la casele de ajutor reciproc doar membrii care sunt cu contributia la zi. Anul acesta pensiile vor fi virate in perioada 11- 24 decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO