Orasele din Romania unde invatamantul in limba germana a devenit o adevarata moda. Cum explica specialistii fenomenul

03-03-2015 18:55


Germana tinde sa devina dupa engleza o limba extrem de cautata pe piata muncii dar si in scoli.

La Timisoara, de pilda, la clasele pregatitoare, cea mai mare bataie este pe locurile cu predare in aceasta limba. In vestul tarii, multe companii tin cont la angajare de cunoasterea limbii germane mai mult decat de experienta.

Doamna este invatatoare la o clasa cu predare in limba germana la Colegiul National Banatean. Vrea ca fetita ei de sase ani sa invete si ea germana. "In primul rand, m-am gandit la viitorul ei, si eu provin dintr-o familie care nu e de etnie germana si am vazut cate avantaje am avut eu datorita cunoasterii acestei limbi si automat m-am gandit sa ii ofer sansa copilului sa profite de cunoasterea unei limbi straine", a spus Iasmina Daescu, parinte.

Si acesti parinti au venit sa o inscrie pe Leya, fetita lor, la o clasa cu predare in limba germana. Au rude in strainatate si nu exclud posibilitatea ca pe viitor sa se mute in Germania sau Austria. In Timisoara, sunt 150 de locuri la clasele pregatitoare cu predare in limba germana iar numarul copiilor inscrisi in prima saptamana depaseste deja 250.

"Este o reactie a parintilor la cerintele pietei muncii. In Timis si in zona de vest a tarii sunt foarte cautati vorbitorii de limba germana de catre agentii economici si cred ca orice parinte se gandeste in primul rand cum va arata propriul copil peste 12-14-20 de ani", a explicat Sorin Ionescu, Colegiul National Banatean Timisoara.

La Sibiu, invatamantul in limba germana a devenit o adevarata moda. Desi mai sunt 10 zile pana la finalizarea inscrierilor, locurile sunt ocupate aproape in totalitate. La Scoala Generala "Nicolae Iorga", de exemplu, anul trecut au fost doi copii pe un loc.

"Anul trecut pe 50 de locuri am avut 98 de inscrieri si va dati seama ca a fost foarte greu sa ii testeze, sa ii departajeze pe unii, exista nemultumiri", a spus Ioan Mosneag, directorul Scolii "Nicolae Iorga" Sibiu.

Domeniile in care firmele cauta vorbitori de limba germana sunt IT, piata auto si medicina.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO