Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Foc pe dealuri pentru a alunga spiritele rele

Dată publicare: 23-04-2018 08:57
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Este zi de mare sărbătoare, credincioşii îl prăznuiesc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al cărui nume îl poartă aproximativ un milion de români.

Însă în unele zone din ţară, petrecerile au început încă de duminică seară pentru că oamenii au respectat o tradiţie veche, care spune că în ajun trebuie aprinse focuri pe dealuri pentru a alunga spiritele rele.

Odată cu lăsarea întunericului, oamenii din Prundu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud s-au adunat pe dealurile de lângă localitate şi au aprins focuri imense.

"De Sfântul Gheorghe facem aici foc să alungăm spiritele rele", spune o localnică.

"Să plece spiritele rele, să ardă toate gângăniile din pământ, să se ducă. De aia se face foc. Din moşi strămoşi tradiţia asta se păstrează", a transmis un alt localnic.

Flăcările s-au înălţat spre cer până după miezul nopţii. Iar sătenii nu au uitat de cei care luni îşi serbează onomastică.

"Foarte bine, jucăm pe lângă ele de-a 3 cu 2, mai bem o bere, bineînţeles", a spus un localnic.

Cei mai entuziasmaţi au fost copiii.

"Alungă spiritele rele şi strigoii. Mie îmi plac mai mult pocnitorile de la foc pentru că e foarte multă adrenalină", a dezvăluit un copil.

Legenda spune că obiceiul ar fi pornit de la doi fraţi care au aprins nişte vreascuri din pădure pentru a se încălzi, iar Sfântul Gheorghe i-a ocrotit toată noaptea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO