Scandal în Galați, într-o localitate unde incidența e de 7,4 la mia de locuitori. Oamenii refuză să mai stea în carantină

Ultima actualizare: 28-10-2020 09:47

A fost scandal în comuna Ivești din județul Galați, după ce autoritățile au prelungit carantina cu încă două săptămâni, într-un cartier cu populație de etnie romă.

Când au auzit că trebuie să rămână izolați încă 14 zile, oamenii, revoltați, au început să se certe cu jandarmii și polițiștii.

Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii din zona aflată în carantină și-au făcut apariția lângă filtrele organizate de autorități, în speranța că vor putea circula liber. Însă polițiștii și jandarmii i-au oprit.

Locuitor: “S-au revoltat că nu mai au posibilități. Înainte și-au făcut provizii, dar acum s-a ajuns la fundul sacului”.

Liderii rromilor spun că autoritățile locale îi lasă să moară de foame, pentru că voluntarii desemnați de primărie le aduc doar medicamente, în cazuri de extremă urgență.

Ferdinand Stănescu, bulibașa: “Nu-i lasă să treacă la magazine, la market, să cumpăre. Nu mai au provizii, nu mai au bani“.

Cezar Stănescu, lider al rromilor: “Nu mai are lumea cu ce trăi. N-are posibilitate de mâncăruri, n-are bani. Ei a crezut că în doua săptămâni astea, gata, astăzi își ia zborul toată lumea. Unii muncesc cu ziua, alții prin sate, alții cu afaceri. Acuma nu mai are lumea cu ce trai.”

Primarul a crescut numărul voluntarilor, astfel încât să aibă cine face și cumpărăturile pentru cei aflați în izolare.

Cornel Hamza, primar: “La început, în primele zile, când toată lumea avea ce-i trebuie, nu se știa. Am spus “mă, luați pentru medicamente, atât.” Când lucrurile s-au înrăutățit au sarcina să se ducă să cumpere orice le dă”.

Carantina este instituită într-un singur cartier din comuna Ivești, unde au fost identificate cele mai multe cazuri de COVID-19.

Viorica Gotu, reprezentant al rromilor: “Eu sunt convinsă și am încredere în ei că vor fi cuminți, că nu vor fi violenți, că vor respecta măsurile“.

În primele două săptămâni de carantină, la Ivești, au fost deschise trei dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cinci persoane sunt cercetate pentru că au vrut să iasă din zona aflată în carantină. Mai mult decât atât, unele dintre ele se aflau și pe lista persoanelor infectate cu Sars-Cov-2.

La ultimul raport, incidența cazurilor din Ivești a fost de 7,41 la mia de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO