Biblioteca pentru care statul a platit cat pentru 5 km de autostrada Bechtel. Evident, nu e gata

Dată publicare: 26-07-2011 18:27
Dată actualizare: 02-10-2012 19:34


Planul maret al Ministerului Culturii de a inaugura luna aceasta noul sediu al Bibliotecii Nationale a fost naruit de ritmul in care se construieste in Romania. Cu alte cuvinte, trebuie sa asteptam pana in luna noiembrie.

Pana acum, Biblioteca Nationala, care va gazdui si un mall cultural, a inghitit peste 80 de milioane de euro. Pe langa cele 18 sali de lectura, vor exista si cafenele, restaurante si sali de expozitii. Vorbim de una dintre cele mai mari cladiri din Bucuresti.

Este surclasata doar Parlament si de Ministerul Apararii. Trei mii de persoane vor putea studia concomitent cele aproape 13 milioane de volume aflate in arhiva Bibliotecii Nationale.

Deocamdata, doar 7 milioane dintre aceste volume au ajuns aici, insa sunt tinute in cutii. Restul se afla inca in depozitele vechi ale Bibliotecii si risca sa se deterioreze din cauza conditiilor proaste in care sunt pastrate. Altfel spus, este extrem de cald, iar cartile si manuscrisele rare se vor deteriora in timp.

Ideal ar fi fost ca volumele sa stea la cel mult 21 de grade, iar umiditatea din incapere sa nu treaca de 60%. Din lipsa de fonduri, aparatele de aer conditionat nu functioneaza. Asa cum nu exista bani nici pentru pregatirea cartilor ca sa fie mutate.

Si acesta nu-i singurul dusman al cartilor. Pentru ca sunt uitate in cladiri vechi, sobolanii ar putea sa populeze oricand rafturile. In plus, un incendiu ar fi nimicitor. Din aceste cauze, dar si pentru a permite publicului sa citeasca cele mai scumpe si mai rare volume din Romania, Biblioteca Nationala a inceput scanarea lor si publicarea pe internet. Din pacate un singur angajat se ocupa de arhivarea a peste 350.000 de carti.

Aceste probleme ar fi rezolvate daca noua cladire a Bibliotecii Nationale, care este

dotata cu sisteme de stingere a incendiilor cu gaz inert,

dar si cu aparate de aer conditionat, ar fi fost gata macar luna aceasta. Astazi, insa a fost anuntat un nou termen: noiembrie 2011.

La final constructia va costa statul roman peste 100 de milioane de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO