Noua criza cu care se confrunta spitalele din Romania: lipsa de rezidenti. Situatia de la Brasov este critica

19-10-2016 08:37

Pe langa lipsa de medici, spitalele se confrunta cu o noua criza: aceea a rezidentilor. Ministerul Sanatatii a alocat anul acesta prea putine locuri pentru absolventi.

Pentru Brasov, de exemplu, au fost acordate doar 48 de locuri pentru rezidentiat, in timp ce numarul tinerilor care au terminat anul acesta Facultatea de Medicina acolo este mult mai mare.

111 tineri au absolvit anul acesta Facultatea de Medicina din Brasov. Dar Ministerul Sanatatii a acordat spitalelor din oras doar 48 de locuri pentru rezidentiat. Managerii unitatilor spitalicesti sunt nemultumiti de situatie pentru ca au mare nevoie de rezidenti.

LAURENTIU NEDELCU, directorul departamentului rezidenti 
"Este primul medic de contact, intra primul in sectie si zice buna ziua pacientului, culege informatii de baza, mergem impreuna la vizite, sunt de un real folos."

Lipsa rezidentilor adanceste si mai mult criza personalului medical. La Spitalul Judetean Brasov, la terapie intensiva, ar mai fi nevoie de inca doi medici, iar sectia nu a primit nici macar un loc pentru rezidenti, desi conducerea a solicitat cinci. La interne vor fi doar patru rezidenti, in loc de zece, cati ar fi avut posibilitatea sa se pregateasca acolo.

DANIELA NECULOIU, managerul spitalului judetean Brasov
"Sunt sectii in care linia a doua de garda este asigurata de acesti rezidenti. Ei incepand din anul 1 sunt implicati in activitatile zilnice ale spitalului si ulterior o data ce sunt inclusi in garzi."

Pe de alta parte, Sibiul, Oradea sau Constanta au primit si de doua ori mai multe posturi decat Brasovul.

MARIUS ALEXANDRU MOGA, decanul facultatii de medicina Brasov: "Am primit un numar de rezidenti mult mai mic fata de alte facultati cu care ne comparam."

Reprezentantii Facultatii de Medicina din Brasov vor sa depuna un memoriu la Ministerul Sanatatii pentru a cere suplimentarea locurilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO