Motivul pentru care românii își sacrifică vacanța de vară. Ce fac cu banii

×
Codul embed a fost copiat

''În vacanţă stai 7 zile, în casa toată viaţa''. Este filosofia celor care nu pleacă nicăieri în concediu, ci îşi renovează locuinţa.

Şi sunt majoritari - mai mult de jumătate dintre români nu sunt dispuşi să-şi plătească o excursie de minimum 7 zile departe de casă, potrivit Eurostat. Datorită lor, pentru magazinele de materiale de construcţii este vârf de sezon, iar vânzările se dublează.

Natalia Tornea: ''Aici va fi sufrageria, aici televizorul, canapea. Avem aici proiectul, aşa ar trebui să arate, deja avem aceeaşi lustră, acelaşi tapet, tablouri''

La sfârşitul lunii mai, Natalia şi-a cumpărat un apartament nou. Pe timpul verii a ales să-şi amenajeze locuinţa, pentru care are un buget de 15.000 de euro.

Natalia Tornea: ''O să renunţăm la vacanţă anul ăsta, totul e legat de buget, preferăm că banii ăia să-i folosim aici la amenajare. Pentru mine e mai importantă locuinţă, să am confortul meu. În vacanţă eşti o săptămână, acasă eşti în fiecare zi, în fiecare noapte, dimineaţa până mergi la munca''.

Citește și
Cutremurul din Grecia a creat panică printre turiști. IMAGINI din timpul seismului - 6
Cutremurul din Grecia a creat panică printre turiști. IMAGINI din timpul seismului
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Şi nu este singura care gândeşte aşa. În această perioadă, în magazinele care vând materiale de construcţii cărucioarele sunt pline cu vopseluri, unelte, saltele, lustre ori piese se mobilier. Toată lumea cara câte ceva aşa că vânzările se dublează pe timpul verii.

Client: ''Am luat parchet, să fim în rândul lumii, în pas cu moda
Reporter: Cat va vosta?
Client: 30 de milioane de lei vechi
Reporter: În vacanţă mergeţi?
Client: Să fac întâi cele gospodăreşti, poate să mai aştepte vacanţa

Clienta: ''Azi cumpăr prize, întrerupătoare de bucătărie".
Reporter: "Renovaţi? "
Clienta: "E un început de la zero. Sacrific banii de vacanţă pentru luxul meu, bunăstarea mea."
Reporter: "Nu mergeţi deloc în vacanţă? "
Clienta: "Deloc deloc, nicăieri."

Mihai Mike, coordonator de magazin: ''Vara explodează puţin vânzările pe partea de renovări, aproape se dublează faţă de să zicem ianuarie-februarie
Reporter: 'Ce cumpără? '
Mihai Mike, coordonator de magazin: 'Ciment, cărămidă, bca, pe partea de interior se merge pe aere condiţionate, centrale, pentru că se pregătesc de iarnă, electrice ''

Soarele strălucitor care încălzeşte nisipul unei plaje pare că pierde în continuare teren în faţa unor lustre strălucitoare. Spun asta pentru că 60% din populaţia României alege să nu plece în vacanţă şi astfel să-şi sacrifice concediul pentru alte lucruri mai importante, cum ar fi: renovarea locuinţei. Astfel suntem pe primul loc la nivel european cu un popor care merge cel mai puţin în vacanţe. Suntem urmaţi de Croaţia, Grecia şi Cipru. Iar la polul opus se afla suedezii, 81% din populaţia ţării merge cel puţin 7 zile pe an într un concediu.

Gelu Duminică, sociolog: "40% dintre români sunt săraci, puţinii bani vor să-i investească în confort permanent, Pe ceallata parte, avem nevoia de capitalism simbolic, pe care o parte din România o explorează. Să vadă lumea că am o casă frumoasă, o maşină frumoasă, o familie frumoasă, investesc acolo în detrimentul confortul psihic dat de vacanţa de relaxare. La nivel global în ţările dezvoltate vedem că mulţi oameni stau în chirie şi investesc în dezvoltarea personală, adică vizitează multe locuri se îmbogăţesc cultural".

La nivel european media celor care sunt dispuşi să plătească măcar 7 zile pentru un concediu departe de casă este de 72%. Aşadar suntem încă cu mult în urmă şi poate ar trebui să ne gândim că o pauză ne dă energie pentru un an întreg de muncă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că e capabilă să-şi ducă până la final, în 2021, mandatul de şefă a guvernului federal, arătându-și totodată susținerea pentru noul ministru al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Cutremurul din Grecia a creat panică printre turiști. IMAGINI din timpul seismului
Cutremurul din Grecia a creat panică printre turiști. IMAGINI din timpul seismului

Panică printre turiștii din Grecia după cutremul cu magnitudinea 5,1 înregistrat vineri la prânz în capitala Atena. Seismul s-a produs la o adancime de 12 kilometri, având epicentrul la 23 de kilometri nord-vest de Atena. Au urmat trei replici.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.