Moldovenii de peste Prut au doua consulate noi, romanesti

Ultima actualizare: 22-06-2012 23:11

UPDATE - Dupa ani de asteptare, romanii din Republica Moldova au doua consulate noi la Balti si Cahul. Zeci de localnici entuziasti au asistat la evenimentul inaugural, organizat in prezenta ministrilor de externe de la Chisinau si Bucuresti.

Nu tocmai surprinzator, ceremonia nu a fost pe placul primarului comunist de acolo. Acesta s-a plans ca ar fi fost prea ... zgomotoasa.

Multumita peste poate de deschiderea Consulatului, o localnica si-a depus cererea de viza in versuri inaripate.

Impresionat, ministrul roman de externe, Teodor Baconski, a imbatisat-o si i-a cerut consulului din Balti sa-i examineze cererea cu prioritate.

Teodor Baconschi si omologul sau moldovean Iurie Leanca au fost intampinati cu paine, sare si vin la intrarea in orasul Balti, unde a fost inaugurat consulatul Romaniei.

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe: "Numai in Uniunea Europeana ne putem regasi si imbratisa cu adevarat."

Iurie Leanca, ministrul de externe al Republicii Moldova: "Ceea de ce se temeau oponentii nostri in sfarsit s-a realizat. Consulatul Romaniei este inaugurat la Balti si la Cahul."

Desi oamenii adunati la ceremonie s-au aratat incantati, primarul comunist din Balti a cautat cu tot dinadinsul nod papura. Vasile Panciuc a spus ca "au fost prea multe microfoane, zgomot ... daca aveai timpanele mai fragile, ti le spargeai".

Usile consulatului din Balti se vor deschide pentru toti solicitantii luni dimineata la ora 8.30. Aici vor fi oferite aceleasi servicii ca si la consulatul din Chisinau, doar ca vor activa mai putine ghisee.

A mai fost inaugurat si consulatul de la Cahul, iar ministrul moldovean de Externe a declarat ca in curand ar putea fi deschis si un birou consular la Ungheni.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO