Ministerul Sanatatii cere ancheta la Spitalul Judetean Bacau, unde un copil a fost legat de pat


Ultimul update: Marti 11 Martie 2014 13:11
Data publicarii: Sambata 04 Ianuarie 2014 15:09
Categorie: Stiri Sociale

Ministerul Sanatatii face apel la Consiliul Judetean Bacau sa declanseze o ancheta la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, dupa ce, in cursul zilei de sambata, au aparut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei sectii pediatrice.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, la ora actuala, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Bacau fac cercetari la fata locului. Ministerul Sanatatii cere ca ancheta sa vizeze atat cazul copilului legat de pat, cat si conditiile improprii din spitalul respectiv, prezentate in imagini.

Directorul medical al Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Aurelia Taga, a declarat, sambata, ca va declansa o ancheta interna la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioada a fost legat copilul, situatia in care se apeleaza la o astfel de metoda fiind considerata una de "extrema urgenta".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrila, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalita acuta. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, in prezent boala fiind in involutie", a spus directorul medical.

Potrivit aceleiasi surse, copilul, in varsta de un an si jumatate, a fost internat pe sectorul de Sugari, insa fara apartinatori, mama sa fiind internata in Sectia de TBC a spitalului.

"In aceste conditii, s-a apelat la un dispozitiv din comert, special pentru copii de varsta mica, prin care acesta a fost legat de patut, insa care ii oferea libertatea de miscare. S-a apelat la aceasta metoda pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a baietelului. Situatia in care se apeleaza la astfel de metode este una de extrema urgenta atunci cand personalul medical este ocupat cu alti copii in administrarea medicatiei sau alimentatiei", a declarat Aurelia Taga.

Conform acesteia, conducerea spitalului va declansa o ancheta pentru a vedea pe ce perioada a fost legat copilul de pat.

"Eu nu permit si nu sunt de acord cu asemenea practici, desi, asa cum am mai spus, in situatii de extrema urgenta, sunt permise de regulamentul de functionare a spitalului", a spus taga, adaugand ca personalul necesar desfasurarii activitatii in sectorul respectiv este insuficient.

Sorin Barladeanu, director in cadrul Directiei pentru Protectia Copilului Bacau, a declarat ca baietelul a fost adus la spital de catre mama sa, care nu a putut sta alaturi de copil intrucat si ea era bolnava si a fost nevoie sa fie internata intr-o alta sectie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Potrivit sursei citate, copilul a fost diagnosticat cu faringita acuta, iar mama acestuia a fost internata simultan intr-o alta sectie a spitalului, fiind si ea bolnava.

"Am luat legatura cu directorul medical al spitalului pentru a face o prima evaluare a cazului. Am identificat copilul si am luat date despre siguranta acestuia si am constatat ca, atunci cand nu putea fi supravegheat si cand persoanele care trebuiau sa-l ingrijeasca aveau alte lucruri de facut, era legat de pat pe perioade scurte de timp. Mi s-a spus ca acest lucru se facea pentru siguranta copilului. Cand am ajuns noi acolo, copilul nu era legat. Acum o voi vizita pe mama copilului, iar apoi vom face o evaluare sociala la domiciliul familiei copilului", a spus Sorin Barladeanu.

Sursa citata a precizat ca, pana la ora actuala, cazul copilului respectiv nu a fost in atentia Directiei pentru Protectia Copilului Bacau.

"Acum vom face o evaluare sociala. in functie de situatia sociala a familiei respective vom vedea daca este nevoie sa intervenim sau nu", a conchis Barladeanu.

VIDEO PROTVPLUS.RO