CAMERA ASCUNSA. Cum au ajuns mai multe primarii din tara sa incalce legea, pentru a-i forta pe oameni sa isi plateasca taxele

Dată publicare: 15-10-2014 19:42
Dată actualizare: 18-10-2014 07:18


Cine nu si-a achitat darile catre stat nu-si poate schimba buletinul. La un asemenea santaj recurg mai multe primarii din tara, disperate ca nu-si mai recupereaza banii de la cei care au restante la taxele si impozitele locale.

Potrivit Ministerului de Interne, functionarii fac un lucru ilegal. La Primaria din Ocna Mures cine e dator nu primeste buletin, sustine o femeie, al carei baiat se afla pe lista restantierilor.

"A zis ca nu poate sa ii dea, sa ii elibereze pentu ca avem restante. Si am zis ca platim, dar acum nu avem posibilitate. Au zis: "Nu avem ce face, trebuie sa recuperam si noi cumva banii"", a povestit Eugenia Rauh, mama baiatului.

La o astfel de strategie s-au gandit si alte primarii din tara, dupa cum reiese si din mesajele celor nemultumiti postate pe internet. Iata cum se procedeaza la primaria din Pantelimon - Ilfov.

Reporter: Daca ai datorie la impozitul la casa sau amenzi, neplatite nu ti se elibereaza?

Functionar: Nu. Pentru ca nu se elibereaza. Este ordinul domnului primar si executam ordinele.

Reporter: Pai si unde scrie?

Functionar: E o circulara a primariei, este intre noi.

Reporter: Este ilegal. Nu aveti voie sa nu schimbati buletinul
Functionar: Si dumneavoastra nu aveti voie sa nu platiti datoriile catre noi. Platiti catre stat si noi va dam ce cereti. Asta e!

Acelasi raspuns il primim si de la ghiseul taxe si impozite din localitatea Branesti, Ilfov.

Functionar: Angajament de plata si platiti ceva, minim 50 de lei.

Reporter: Daca nu vrea?

Functionar: Nici noi nu vrem daca el nu vrea. Una din doua. Angajament sau plateste ceva.

Anuntati ca incalca legea, edilii acestor localitati spun ca de fapt totul e o neintelegere si ca functionarii nu ii obliga pe cetateni sa-si achite darile daca vor buletine.

"De fiecare data cand contribuabilul, cetateanul, vine la ghiseu sa solicite orice i se aduce aminte ca are datorii, ca are amenzi, ca e impozitul neplatit. Cu siguranta nu a fost conditionat eliberarea acelui act de plata impozitului", a spus Paul Podariu, viceprimarul din Ocna Mures.

"E o situatie regretabila, pentru buletin nu se face chestia asta. Nu e o decizie data de nimeni si e un abuz total, va dau dreptate, nu aveau voie sa faca asa ceva. Noi incercam prin toate mijloacele sa adunam impozitele si taxele pentru ca si noi suntem obligati, dar nu pentru buletin", a spus un alt primar.

Ministerul de Interne spune clar ca aceste practici sunt ilegale. "Conditionarea eliberararii chitantelor reprezentand plata cartii de identitate si a taxei de timbru de achitarea restantelor la impozitele si taxele locale contravine normelor legale", arata MAI.

Plangerile pot fi depuse la evidenta populatiei. Iar primarii in cauza pot fi acuzati de abuz.


VIDEO PROTVPLUS.RO