Mariana Nicolesco: "2003 - 2013 e deceniul renasterii liedului romanesc"

Dată publicare: 21-10-2013 16:46
Dată actualizare: 24-10-2013 06:52


Mariana Nicolesco

Editia 2013 a Festivalului si Concursului National al Liedului Romanesc inseamna celebrarea a 10 ani de cand a inceput renasterea marii arte a liedului in tara noastra, si a liedului romanesc in primul rand.

Initiata in 2003 de marea soprana Mariana Nicolesco, aceasta incursiune fara precedent in domeniul comorilor create de compozitorii romani de 200 de ani incoace, pe fondul stravechi al cantecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute si a format progresiv sute de tineri interpreti subjugati de subtilitatea genului si de rigorile sale stilistice.

Concursul si Festivalul, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Maiestrie Artistica, au pus si continua sa puna in valoare originalitatea liedului romanesc in context european, reliefand raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar si, in acest an, rus. La aceasta agaudandu-se Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversari sau comemorari.

Astfel, un eveniment exceptional a fost, in cadrul Anului International George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea in eternitate a maestrului, interpretarea in premiera mondiala a integralei liedurilor sale, si apoi, in triumf, la Expozitia Universala de la Aichi, in Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris si New York.

Joi 24 octombrie orele 18,30 are loc, la Cercul Militar din Brasov, ca in fiecare an, Deschiderea Festiva urmata de partea I a Recitalului de Lieduri Romanesti si Rusesti, in interpretarea mezzosopranei Oana Andra, partea a II-a avand loc vineri 25 octombrie, orele 19,00 cu sopranele Madalina Barbu, Silvia Micu si tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Duminica 27 octombrie orele 11 are loc Simpozionul National Liedul Romanesc in traditia europeana: Cantecul de dor si Liedul de inspiratie rusa, cu participarea personalitatilor de mare prestigiu ale muzicii romanesti Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazar Cosma, Adrian Pop, Cornel Taranu, Mihai Cosma, iar seara, la orele 19,00 este programata Gala Laureatilor si Festivitatea decernarii premiilor 2013.

«Putem fi mandri de formidabilele noastre impliniri care au readus in constiinta publica liedul romanesc in acesti 10 ani, declara Mariana Nicolesco. Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament si tinerilor interpreti».

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO