Fenomen ingrijorator! Dispar plajele! Statiunea Mamaia, cea mai afectata


Ultimul update: Sambata 23 Iunie 2012 09:02
Data publicarii: Miercuri 24 Martie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Vom avea mai putin loc pentru sezlonguri sau cearsafuri! Din cauza nametilor din toata tara nivelul Dunarii a crescut si automat a inaintat si marea, ajutata de furtuni si curenti puternici.

 

 

Specialistii vorbesc despre cea mai grava situatie din ultimii 80 de ani. Daca in mod normal apa castiga 2-3 metri de nisip, anul acesta sunt 5-6.

Specialistii care monitorizeaza inaintarea marii spre tarm spun ca pericolul este foarte mare. Pe langa cauzele naturale si lipsa digurilor de protectie amplifica acestui fenomen. Mai grav este ca apa inghite acum pamantul intr-un ritm aproape dublu decat in mod obisnuit. Sunt amenintate toate constructiile de pe plaja.

Aproape ca nu exista statiune care sa nu fi avut de suferit de pe urma furtunilor insa Mamaia, Eforie, Jupiter, 2 Mai si Vama Veche sunt cele mai afectate. Si in urma cu o luna marea a invadat plaja, a surpat foisoarele salvamarilor si a distrus o cladire.

Marea a sapat puternic in plaja si a creat adevarate transee. Specialistii spun ca repetarea acestui fenomen la intervale scurte este deosebit de periculoasa pentru ca nu lasa plajei timp sa se refaca.

Autoritatile au un proiect pentru construirea unor diguri. Este vorba despre bariere submersibile, paralele cu malul, situate la 300-400 de metri distanta de plaja spre larg. Proiectul cu o valore de 20 de miliarde de euro prevede ca aceste diguri sa fie construite pe tot litoralul in urmatorii 5 ani. Cu o conditie cruciala: banii sa vina din finantare europene pentru ca din bugetul de stat nici nu se pune problema.

 

 

Fenomen neobisnuit la Marea Neagra: plaja cat pe ce inghita de ape!
Plaja artificiala de lux la malul Dunarii, la Drobeta Turnu Severin
VIDEO PROTVPLUS.RO