Inca 2 ani de restrictii pentru romanii care vor sa lucreze in Marea Britanie. Ce va fi din 2013

Dată publicare: 24-11-2011 10:32
Dată actualizare: 15-10-2012 23:47


David Cameron aeroport

Restrictiile de munca pentru cetatenii romani si bulgari se extind, in Marea Britanie, pana la sfarsitul anului 2013, a anuntat, miercuri, ministrul britanic al Imigratiei, Damian Green.

"Restrictia pentru romani si bulgari va ramane valabila pana in 2013 ... cand UE ne obliga sa renuntam la ea" scrie presa din Marea Britanie.

In urma acestei decizii, cetatenii romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca in Marea Britanie vor trebui, ca si pana acum, sa obtina in prealabil un permis de munca de la Agentia britanica pentru Frontiera (UK Border Agency).

"Prin mentinerea restrictiilor dorim sa ne asiguram ca migratia aduce beneficii Regatului Unit si nu are un impact negativ asupra pietei britanice a muncii. Guvernul reformeaza radical sistemul de imigratie. A anuntat deja plafonul anual pentru vize de munca si noi reguli stricte pentru studenti, astfel incat migratia neta sa fie redusa de la sute de mii la zeci de mii", a spus Damian Green

El a sustinut ca necesitatea extinderii restrictiilor deja existente pentru romani si bulgari a fost demonstrata de catre Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee).

Potrivit sursei citate, decizia face parte din "strategia Guvernului de la Londra de a reduce dependenta angajatorilor fata de muncitorii imigranti, in special in sectoarele unde se cere forta de munca necalificata", scopul fiind ca ca somerii sa fie ajutati sa isi gaseasca o slujba.

Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migratia (Migration Advisory Committee) a analizat impactul pe care eliminarea restrictiilor l-ar avea asupra pietei britanice a muncii.

Concluzia raportului, publicat la 4 noiembrie, a fost ca ridicarea restrictiilor actuale ar conduce la cresterea numarului de romani si bulgari care vin la munca in Marea Britanie.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, isi exprima regretul fata de decizia Guvernului britanic de a mentine restrictiile privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata locala a fortei de munca pana la sfarsitul anului 2013. 

MAE subliniaza faptul ca statele care mentin restrictii pe perioada 2012 - 2013, o pot face doar in cazul in care se produc sau exista riscul sa se produca perturbari grave pe piata fortei de munca din respectivul stat membru.

In context, MAE reitereaza faptul ca, potrivit recentului raport al Comisiei Europene, libera circulatie a lucratorilor nu creeaza turbulente pe pietele fortei de munca, ci, dimpotriva, contribuie la cresterea economica a statelor membre care si-au deschis piata muncii. 

"Raportul Comisiei Europene arata ca efectul liberalizarii circulatiei fortei de munca a cetatenilor romani si bulgari in statele care au acceptat aceasta este unul pozitiv pentru economiile statelor membre gazda. Urmare evaluarii sale, Comisia Europeana subliniaza ca restrictionarea libertatii de miscare a lucratorilor nu reprezinta raspunsul pentru rata inalta a somajului in Europa", mentioneaza MAE.

Permisul de munca pentru Marea Britanie poate fi obtinut numai atunci cand solicitantul are deja o oferta concreta pentru un loc de munca intr-un sector care necesita o anumita calificare si pentru care angajatorul nu a putut gasi un ocupant potrivit printre rezidenti.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO