Maratonistul fara o mana care lupta pentru cei suferinzi. Vrea sa strabata Romania, alergand, in 11 zile, 600 de km

21-02-2016 17:31

Un tanar din Alba, care, desi nu are o mana, lupta pentru cei ce stiu ce inseamna suferinta: copiii bolnavi de cancer si persoanele cu handicap locomotor.

Pentru ei, alearga in cele mai dificile maratoane cu putinta: pe varf de munte, mii de kilometri, intr-un efort supraomenesc pe care numai sportivii de elita il cunosc. Totul, pentru acesti semeni greu incercati de soarta, ce nu pot alerga, dar au nevoie de tratamente si mai ales de speranta.

Levente Ioan Polgar, sau Levi, cum ii spun prietenii, este arhi-cunoscut in lumea alergatorilor de cursa lunga. A strabatut distante uriase in numele celor suferinzi, si nici nu mai tine socoteala premiilor: are 30 de kg de medalii.

Insa ceea ce il face sa alerge pe creste de munte, in competitii extrem de grele, nu sunt faima sau aplauzele de la linia de sosire. Ci imaginea copiilor bolnavi de cancer pe care-i reprezinta.

Levente Ioan Polgar: Eu sunt doar un catarg, un batz care are pe el drapelul asociatiei Little People. Imi bate inima puternic pentru ca am invins muntele, sunt un invingator si pot sa le duc mesajul acesta, ca am invins datorita voua si sunt mai aproape de Dumnezeu acolo sus si pot sa-I cer sa-i vindece, sa fie mai ingaduitor cu ei.

Ramas fara mana dreapta dupa un accident de tren, pe cand avea 6 ani, Levi a zacut doi ani in spital si a dus prima lupta grea cu septicemia. Acum cativa ani, a fost profund marcat de durerea unei prietene: fetita ei s-a stins, rapusa de cancer. "Parca o lespede grea de piatra mi s-a pus atunci pe suflet"- spune el. Si s-a decis sa alerge pentru a-i ajuta pe cei loviti de soarta.

Levente Ioan Polgar: Cand simt ca nu mai pot, doar gandul ca acesti copii au nevoie de ajutorul meu ma ajuta sa merg mai departe/ ma gandesc la ei, cum lupta sa invinga o boala si tu- sa nu fii in stare sa alergi niste km? Sa nici nu-ti treaca prin cap sa abandonezi!

Oana Rusu, reprezentantul asociatiei Little People Romania: "Un om inspirational, plin de energie si cu mult curaj. un om care ofera o lectie celor care spun nu pot. A organizat doua maratoane, Maratonul Aiudului, si fondurile, jumate dintre ele, sunt donate catre Asociatia Litttle People".

Cealalta jumatate ajunge la Asociatia Handicapatilor neuromotor din Romania. Levi nu pastreaza niciun ban pentru el- desi echipamentul pentru acest sport de performanta costa! Are o pensie de 270 de lei, si cand e vreme buna lucreaza din greu in constructii. Tot ce pune deoparte da pe echipament.

Reporter: Cat de greu este?
Levi: Enorm.
Reporter: Si totusi mergi mai departe. Atat timp cat am energie si resursele necesare, merg mai departe si voi ajunge la linia de finish cu voia Domnului.

Si are vise mari: va alerga in Alpii francezi la vara, la campionatul mondial, 180 de km pana pe Mont Blanc. Iar dupa maratonul din Aiud de luna viitoare, vrea sa strabata alergand Romania, in 11 zile, din Banat pana la Vama Veche.

Va fi insotit de alti doi sportivi, dar care nu pot tine pasul cu el decat pe bicicleta.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO