Luminatia, sarbatoarea care a transformat cimitirele in oaze de lumina

Dată publicare: 02-11-2010 00:00
Dată actualizare: 08-11-2012 07:28


In Transilvania, Banat si Maramures, oamenii au venit cu flori si candele la mormintele rudelor si prietenilor, iar preotii au tinut slujbe de pomenire.Traditia spune ca, de Luminatie, sufletele raposatilor se intorc pe pamant.

Luminatia are originea in sarbatoarea catolica a tuturor sufletelor, dar a fost adoptata in Transilvania, Maramures si Banat indiferent de confesiunea locuitorilor - ortodocsi, catolici sau protestanti.

Traditia spune ca, de Luminatie, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar raposatii se intorc sa ne viziteze. Asadar cimitirele sunt pline nu doar de flori si de lumanari, ci, socant la prima vedere, de bucurie - o bucurie a reintalnirii cu sufletele celor dragi, care depaseste tristetea comemorarii.

Sute de credinciosi au umplut si cimitirele din Banat, acoperind cu lumanari aprinse si flori mormintele rudelor si ale prietenilor.

Si la Cluj, oamenii au adus lumina si flori pentru cei morti. Au impartit pomana, si s-au rugat impreuna cu preotii, ce au trecut ore in sir, de la un mormant la altul.

Tags: traditii,


VIDEO PROTVPLUS.RO