Locatarii de la bloc încep să îşi dorească să stea la casă. "Cererea a crescut cu peste 50%"

Ultima actualizare: 11-08-2020 19:39

În primăvară, când s-au trezit izolați în apartamente, orășenii și-au dorit spații mai mari, cu grădină și curte. Așa se face că vânzările de case au luat avânt.

Una dintre cele mai mari agenții imobiliare a înregistrat o creștere de peste 40% la nivel național, față de aceași perioadă a anului trecut.

Ana a locuit aproape 30 de ani la bloc, în sectorul 2 al Capitalei. Acum s-a mutat la casă, împreună cu familia, într-un complex rezidenţial.

Ana Mihalache: Ne-a ajutat să trecem mai uşor peste această perioadă.
Reporter: Cum ar fi fost dacă locuiai în această periaoda tot la bloc?
Ana Mihalache: Nu vreau să îmi imaginez, pentu că restricţiile sunt foarte riguroase în Bucureşti, mai ales că parcurile au fost închise. Aici pot să îi creez propriul parc în grădină, i-am amenajat un leagăn, un tobogan, are loc de joacă cu nisip. Eşti mult mai relaxat, poţi să te bucuri mai mult de momentele libere pe care le petreci cu familia.

În contextul crizei sanitare, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare, izolarea socială a schimbat preferinţele multor orăşeni.

Gabriel Voicu, director vânzări agenţie imobiliară: "Cererea a crescut foarte mult, poate cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţurile au rămas constante, iar variaţii ale preţurilor de plus-minus 3-5% arată practic o constanță şi nu putem să vorbim despre creşteri ale preţului chiar şi în contextul în care cererea pentru anumite tipuri de locuinţe, cum sunt vilele, a crescut destul de mult."

Casele sunt căutate în toată ţara.

Iulian Berghian, director executiv reţea naţională de agenţi imobiliare: "Vedem şi noi această creştere în cifrele pe care le monitorizăm, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, aici în Cluj sau în alte oraşe în care suntem prezenţi."

Şi căutările de case pe internet au explodat.

Paul Smarandache, reprezentant agen'ie de promovare online: "În ceea ce priveşte "case de vânzare", simplu, de la undeva la 14.800 de căutări pe lună, în iulie 2019, acum în iunie 2020 au fost 27.000 de căutări. Pentru expresia "casă de vânzare bucureşti", creşterea a fost tot de 80% de la 8.000 de căutări pe lună, la 15.0000. "

De asemenea, cei care nu îşi permit să cumpere, dar nu mai vor să stea la bloc, sunt interesaţi să închirieze case la marginea oraşelor. Specialiştii estimează o creştere cu peste 60% comparativ cu perioada similară a anului 2019.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO