"Le-am dat pentru dinti si copii". Cati bani trimit intr-un an romanii care muncesc in strainatate si cum sunt cheltuiti

Ultimul update: Luni 02 Ianuarie 2017 08:52
Data publicarii: Vineri 30 Decembrie 2016 18:36
Categorie: Social

De la un an la altul, romanii care lucreaza in strainatate trimit tot mai putini bani in tara. Chiar si asa, Romania ocupa locul trei in Europa la acest capitol.

Mai mult de jumatate din acesti bani sunt cheltuiti pe mancare, haine sau case. Anul trecut, romanii le-au trimis rudelor de acasa 6 miliarde de euro.

Florin lucreaza de 10 ani in Italia si, in decursul anilor, si-a luat acolo toata familia: sotia si cei doi copii. Acasa, la Zarnesti, au ramas parintii si surorile pe care ii ajuta ori de cate ori au nevoie.

Florin Chiaburu, roman in Italia: "Am trimis pentru mama mea, ca trebuia sa-si faca dintii, sora mea trebuia sa mearga in Buzau, avea niste treburi. Pentru cealalta sora - avea nevoie pentru ceilalti copii."

La fel ca el sunt aproape 5 milioane de romani care lucreaza peste hotare, arata statisticile. Dintre acestia, 68 la suta trimit bani familiilor in tara.

Cei care ii primesc, cheltuiesc astfel: peste 60 de procente - pe mancare, haine si locuinta, iar restul de 40 la suta - sunt deoparte, pentru economii sau investitii, arata Institutul National de Statistica. Italia ramane principala tara din care romanii trimit bani. Este urmata de Spania si Germania.

Florin Chiaburu, roman in Italia: "Nu poti sa trimiti in fiecare luna... De exemplu, eu, pentru ca sunt aici cu familia, cu copiii. Sunt care n-au familie, n-au nimic si trimit in fiecare luna. Si trimit cate 200-300 de euro."

In ultimii ani, insa toti mai multi romani si-au luat rudele peste hotare, iar aceasta este o posibila explicatie pentru care banii trimisi sunt mai putini. Chiar si asa, tara noastra se afla pe locul 3 in Europa cand vine vorba de primit bani de la cei care muncesc in strainatate. Anul trecut, au fost trimisi in tara peste 6 miliarde de euro.

Saracia este principala cauza care-i goneste pe oameni din tara. Asa se face ca Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Siria, ca numar de migranti. Avem cea mai mare diaspora - peste 5 milioane de romani - raspanditi pe batranul continent.

Solutii pentru romanii suspiciosi pe bone sau menajere. Marturia unui tata care si-a instalat nanny cam:
Solutii pentru romanii suspiciosi pe bone sau menajere. Marturia unui tata care si-a instalat nanny cam: "Ne-a busit plansul"
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”