La multi ani, Andrei, Andreea!

Dată publicare: 30-11-2008 00:00
Dată actualizare: 07-11-2012 01:57


Intreaga tara a fost in sarbatoare, duminica. A fost praznuit Sfantul Andrei, cel care i-a crestinat si ii ocroteste pe romani! Aproape 600.000 de romani si-au sarbatorit ziua de nume.


Ca in fiecare an, zeci de mii de romani s-au strans la manastirea ce poarta hramul Sfantului Andrei, ridicata la pestera in care a vietuit acesta.

Primii credinciosi s-au strins inca de sambata noapte la manastirea de langa Ion Corvin, o localitate aflata la aproape 80 de kilometri de Constanta. Oamenii, veniti din toata tara, au innoptat in fata pesterii in care a trait ani buni primul ucenic al lui Isus si unde exista si primul altar crestin din Romania.

A fost o noapte alba pentru mii de oameni, care au venit din timp in speranta ca vor ajunge mai repede sa se inchine in fata altarului din pestera.

Daca pana dimineata a fost liniste, duminica, jandarmii s-au descurcat mai greu cu multimea.

O parte din sfintele ramasite - cele aflate in biserica - au fost daruite in 2003 de Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Traditia spune ca Sfantul Apostol Andrei a primit, prin tragere la sorti, misiunea de a duce cuvantul lui Iisus in Scitzia Minor, Dobrogea de astazi. El a trait si s-a rugat in pestera unde acum exista o manastire. Lacasul de cult este unic deoarece include primul altar crestin de pe teritoriul romanesc. In apropierea manastirii, se afla un izvor care, asemeni celui de la manastirea Dervent, a aparut cand Sfantul Andrei a lovit cu toiagul in piatra.

Slujba de duminica dimineata a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. La Sfanta Liturghie au participat si arhierei, preoti si diaconi veniti din toata tara, precum si un sobor de preoti si ierarhi din Bulgaria.

Organizatorii au luat masuri sporite de securitate pentru eveniment. Intreaga zona a fost supravegheata de jandarmi. De asemenea, au fost instalate mai multe corturi de prim ajutor, iar pe timpul desfasurarii slujbei au fost prezente mai multe echipaje de la ambulanta.VIDEO PROTVPLUS.RO