La iarna, soba de teracota, pe lemne, revine in forta in casele romanilor

12-11-2010 00:00

Soba bunicii "renaste" din propria cenusa. Teracota o sa fie regina acestei ierni, pentru ca este cea mai ieftina metoda de incalzire. Angajatii marilor magazine vorbesc despre cresteri ale vanzarilor cu pana la 300% la lemnul de foc.

 

Daca tot avem 2 milioane de metri cubi de lemn, numai bun de foc, ne-am intors de unde am plecat: la soba de teracota a bunicii. Ironia face ca in 2010 soba din lut prelucrat la temperaturi foarte ridicate ar putea trosni afacerile producatorilor de centrale.

Cand temperatura scade sub zero grade Celsius, teracota bate gazul. Si asta pentru ca atunci cand afara este ger, presiunea pe conducte scade.

2 metri cubi de lemn pe luna costa 250 de lei. Adica cel care scapa de centrala pe gaz si are 3 camere, ecomomiseste 200 de lei.

Angajatii magazinelor se bucura nespus. O teracota de dimensiuni modeste, care incalzeste mai degraba un hol, costa 1.200 de lei. Iar in 2010 au vandut nu gluma.

In paralel, muncitorii incarca sute de paleti cu "lemn" la fiecare sfarsit de saptamana.

Sefii de la Romsilva spun ca anul acesta, din 10 milioane de metri cubi de lemn pentru foc, 8 au ajuns la firmele care vand sisteme de incalzire. Restul, direct la consumatori.

Tags: incalzire, lemne, sobe,


VIDEO PROTVPLUS.RO