Junii brasoveni au parcurs traditionalul mars pe strazile din oras. Colindatorii spera sa-si gaseasca perechea in aceste zile

Dată publicare: 13-04-2015 18:53
Dată actualizare: 16-04-2015 07:06


In Brasov, in a doua zi de Paste, junii merg in vizita la fete, care-i asteapta cu masa plina si sunt stropite cu parfum, ca sa fie frumoase ca florile si sa le mearga bine tot anul.

Colindatorii spera sa-si gaseasca perechea in aceste zile de sarbatoare.

Imbracati in straie de sarbatoare, junii tineri iau la pas, cantand, strazile din Scheii Brasovului. Se opresc la toate casele unde stiu ca locuiesc fete nemaritate.

Odata poftiti in casa, junii le stropesc cu parfum, ca sa le mearga bine tot anul, iar in semn de multumire, fetele le ofera oua rosii, cozonac si pasca si le prind flori in piept.

"Fiecare iesire este foarte importanta, pentru ca asa a fost lasata de la stramosi si asa trebuie sa o ducem mai departe", a spun un participant la aceasta traditie.

Este prima zi a anului in care junii se arata la fata dupa iarna lunga. Fetele ii primesc in casa cu speranta ca printre ei va fi si cel pe care-l vor lua de barbat.

"Se leaga foarte multe prietenii. Sunt cazuri multe in care din aceste obiceiuri au ajuns sa se casatoreasca si sa traiasca foarte bine", spune Constantin Chicus, presedintele junilor tineri.

La plecare, baietii se prind in fata portilor in hora si le canta fetelor.


VIDEO PROTVPLUS.RO